Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

понеділок, 10 листопада 2014 р.

ТРИ ДОЛІ З МОТРОНІВКИ

6 листопада у літературно-мистецькій вітальні ЦМБ ім.М.Горького не було куди яблоку впасти. Гості зібрались на презентацію нової книги  "На гостину до Куліша" з численного творчого доробку нашої видатної землячки, члена Національної спілки журналістів України і Кременчуцької спілки літераторів "Славутич" Ольги Андріївни Пилипчук .

"Три долі з Мотронівки" - так називалась презентація. Три долі, три постаті, що посіли своє місце в українській культурі - Пантелеймон Куліш, його дружина письменниця Ганна Барвінок і кременчуцька поетеса Ольга Пилипчук.  Ольга Андріївна не випадково зібрала і видала свої вірші різних років, присвячені П.Кулішу і Ганні Барвінок - адже у 2014 р. виконалось 195 років від дня народження видатного українського письменника, поета, перекладача, визначної постаті вітчизняної літератури П.Куліша.
Сама презентантка родом з Мотронівки-Кулішівки - хутора Чернігівщини, де жили, творили і поховані письменник з дружиною. Тому їй так близьке кулішеве слово, і душа її летить до хутора і тужить за святою землею, за домівкою, якої вже немає. У кожний вірш про рідний край вкладає поетеса частинку цієї туги і сподівання повернутись на малу батьківщину.
Завідуюча філією №8 Л.Карпова щиро і проникливо повідала про нелегкий життєвий шлях поетеси. Ользі Андріївні довелось покинути рідну хату і  у пошуку свого покликання поїхати до Західної України. Доля привела її на Полтавщину, де вона, працюючи на літературній ниві, здобула заслужене визнання, ставши лауреатом  обласної  премії ім.С.Ковпака і літературної премії ім В.Юхимовича.
У виконанні учнів загальноосвітньої школи села Піщане звучали поезії П.Куліша, О.Пилипчук. В образі Ганни Барвінок вийшла поетеса Тетяна Луценко, що декламувала поему "Ганна Барвінок".
Багато теплих слів було сказано в адресу презентантки. Присутні - викладачі і учні шкіл міста, поціновувачі поезії, члени об'єднання "Славутич"  - щиро вітали авторку з новою книгою. Бажаємо і ми творчої наснаги Ользі Андріївни, про талант і людяність якої можна багато говорити, але вся правда про неї - в трьох словах з великої літери: Патріот, Громадянин, Поет.

Збірку поезій О.А.Пилипчук "На гостину до Куліша" можна прочитати у відділі мистецтв ЦМБ ім.М.Горького і філіалі № 8 ЦБС для дорослих.

Старкова В.,методист ЦМБ ім.М.Горького

Немає коментарів:

Дописати коментар