Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

середу, 17 вересня 2014 р.

ЯК ДОВЕСТИ, ЩО БІБЛІОТЕКА - ПРИВАБЛИВИЙ ОБ'ЄКТ СОЦІАЛЬНОГО ІНВЕСТУВАННЯ?

Шановні панове!

Від імені проекту міжнародної технічної допомоги «Глобальні бібліотеки – «Бібліоміст» – Україна» хочемо поділитися з вами ресурсами, які показують, що бібліотеки є привабливими  об'єктами для соціального інвестування з боку держави, неурядових організацій та приватного бізнесу, і розповідають, як прорахувати соціально-економічний ефект діяльності бібліотек.
«Бібліоміст» – це партнерська робота Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX)  Агенства США з  міжнародного розвитку (USAID), Міністерства культури України та Української бібліотечної асоціації, на підтримку якої Фундація Білла та Мелінди Гейтс надала грант на суму 25 мільйонів доларів США. Партнер програми – корпорація Microsoft – безкоштовно передала публічним бібліотекам України програмне забезпечення на суму близько 9 мільйонів доларів США. «Бібліоміст» покликаний поліпшити доступ українців до інформації та навчити їх користуватися новітніми технологіями, перетворивши бібліотеки на сучасні громадські центри. За програмою «Бібліоміст» 1963 публічні бібліотеки України було обладнано комп’ютерами з доступом до інтернету. Фахівці бібліотек, які долучилися до програми, пройшли навчання у галузі новітніх технологій та сучасних інформаційних послуг на базі тренінгових центрів, що функціонують у кожній області, і передають навички населенню. Усі бібліотеки, охоплені програмою, надають населенню сучасні інформаційні послуги.
         До інформаційного пакету входять:

1.     Публікація «Розумні інвестиції. Соціально-економічна цінність бібліотек». Бібліотека – один із тих публічних закладів, які пропонують громаді цілу низку корисних послуг і приваблюють численних жителів району. Програма «Бібліоміст» провела розрахунки ефективності діяльності бібліотек та оцінила їхній вплив на громади по всій країні. У дослідженні були використані дані з щомісячних звітів бібліотек. Результати були проаналізовані та представлені у формі інфографіки. В книзі є інструкція, як порахувати соціально-економічну ефективність кожної бібліотечної послуги, яку можна застосувати до будь-якої бібліотеки.
2.     Навчальні курси для бібліотекарів з  таких тем: орієнтація на клієнта, моніторинг та оцінка, е-урядування, ефективні зв’язки з медіа, адвокація та фандрейзінг. Використовуючи всі можливості найсучасніших освітніх технологій, інтерактивні дистанційні курси дозволять бібліотекарям отримати нові навички, самостійно засвоїти теоретичний та практичний матеріал, перевірити свої знання. Курси легко завантажити на комп’ютер. Запропонуйте бібліотекарям Вашого населеного пункту безкоштовно підвищити кваліфікацію.
3.     Технічний довідник бібліотекаря, який доступно розповідає про встановлення та підтримку комп’ютерної к самостійно, без допомоги айтішника, розібратися з проблемами і збоями в роботі ПК? Яку модель вибрати? Усі відповіді – в одному зручному посібнику.


Бажаємо успіху.
З найкращими побажаннями та повагою,
Команда програми «Бібліоміст»


P.S. Інформаційний пакет у вигляді дисків знаходиться в ЦМБ ім. М.Горького, організаційно-методичний відділ, або ж його можна завантажити з сайту «Бібліомосту».

Немає коментарів:

Дописати коментар