Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

понеділок, 1 лютого 2016 р.

 Згадаймо юність, що горіла в Крутах

    Дата 29 січня 1918 року увійшла в історію України як символ відданої боротьби української молоді за свою державу. Цей бій, знаменитий своєю трагічністю і героїзмом, а також значення, яке він мав у боротьбі за незалежність України, посідають одне з чільних місць у новітній історії Української держави.
     У ті січневі дні молода українська республіка мусила боронитися від наступу більшовиків, які підходили до Києва. На зустріч їм були видвинуті українські формування. Серед них був курінь, який складався переважно з учнів військової школи та гімназистів. Це ще зовсім юні хлопці. В тому важкому бою під вузловою станцією Крути біля Бахмача вони зуміли ціною величезних втрат стримати просування ворога.
     Про трагічні події початку 1918 року створено сотні полум'яних поетичних рядків, пісень, з деякими з них ви можете познайомитися в нашій бібліотеці (відділі абонементу ЦМБ ім. М.Горького), де оформлена книжкова виставка "Згадаймо юність, що горіла в Крутах". Також представлені історичні розвідки, спогади учасників подій, списки встановлених учасників бою під Крутами, інша цікава інформація. Слід зазначити, що бій під Крутами довгий час був своєрідним табу і тільки після набуття незалежності про нього стали писати відкрито.
     Ми, нащадки, зобов'язані зберегти в собі той вічний вогонь, ту непереможну любов до Батьківщини, яку мали вони, юнкери і гімназисти.
     Приходьте, читайте, знайомтесь з героїчною сторінкою історії, символом боротьби за Україну.


Немає коментарів:

Дописати коментар