Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

середу, 24 лютого 2016 р.

 МузИка  Леся  Українка
Так говорила про себе письменниця. І так називався концерт-відкриття, що відбувся у відділі мистецтв ЦМБ ім.М.Горького 22 лютого.
Захід був присвячений 145-річчю від дня народження письменниці. Видатний літератор європейського рівня, майстер ліричної поезії, драматург, фольклорист... Скільки говорено, досліджено, вивчено про цю особистість, що, здається, нічого нового сказати не можна.
Але концерт став справжнім відкриттям для студентів Кременчуцького педагогічного коледжу ім.А.С.Макаренка, які завітали на захід.
Леся Українка і музика - це тема, відома хіба що фахівцям. А ще - учням Дитячої музичної школи № 1 ім.П.І.Чайковського - учасникам Дитячої музичної філармонії (керівник - викладач школи І.М.Малик), які займаються музичною просвітою кременчужан.
Їх і було запрошено до відділу мистецтв, аби вони донесли до присутніх Лесину пісню і Лесине слово. Перед учасниками розкрилась досі невідома постать Лесі Українки, яка палко кохалася у музиці. Грала на фортепіано, обожнювала твори Л.Бетховена, Ф.Шопена, Е.Гріга. Співала і збирала українські народні пісні. Разом з чоловіком К.Квіткою організувала експедицію по запису народних дум  і з власних коштів її оплатила.
Записувала на фонограф українські народні мелодії у виконанні кобзаря Г.Гончаренка. 
І написала велику кількість творів, з рядків яких звучить музика. Про це розповідали глядачам учні ДМШ № 1 Настя Фоменко, Олена Семеніхіна, Надія Дяченко, Крістіна Попова та інші. Вік музикантів був різноманітним - від 1-го до 8-го класів.
І всі вони - як професіонали, тримались невимушено, артистично, виконуючі класичні твори, українські народні пісні та ігри. Наостанок разом із глядачами із захватом співали Державний гімн України, в основу якого було покладено мелодію сербської патріотичної пісні, що так колись сподобалась Лесі: "Вчора ми... були на концерті в пользу чорногорців, дуже гарний концерт був... а в самому кінці хор утяв "Сербія свободна" (мелодія "Ще не вмерла Україна"). Ми... руки одбили, плескаючи".

Ось такою предстала перед глядачами Леся Українка. Розкрилась  перед ними ще одна яскрава сторінка її життя. З теплими словами подяки вітали вони юних артистів Дитячої музичної філармонії за надану можливість насолодитися справжньою музикою.

Шиндіна О.П., завідуюча відділом мистецтв ЦМБ ім.М.Горького

Немає коментарів:

Дописати коментар