Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

середу, 3 лютого 2016 р.

Є музика такої проби, 
що здатна душу оновить 
     



 У січні 1756 р. в Зальцбурзі в сім'ї Леопольда і Анни Марії Моцарт родився синочок, якого назвали Вольфганг Амадей. Йому судилося зіграти одну з найпомітніших ролей в історії світової музики.    Феноменальні музичні здібності хлопчика виявилися ще в ранньому дитинстві. Маючи абсолютний слух і пам’ять, у 3 роки Вольфганг вже грав на клавесині та підбирав на слух почуті мелодії.   Батько, скрипаль і композитор, сам займався музичним вихованням дітей, і для маленького сина розробив спеціальну програму музичної освіти. Вже через рік занять,  хлопчик вільно володів скрипкою, клавесином, органом, чудово імпровізував та складав невеликі п'єси. А до кінця життя став автором більше шести сотень творів у всіх можливих музичних жанрах. Багато речей Моцарта вважаються шедеврами, а їх творець – одним з найвидатніших композиторів і музикантів, що вплинули на розвиток музики західної Європи.  У 2016 році ми відзначаємо 260-річчя від дня народження музичного генія Вольфганга Амадея Моцарта. До цієї видатної події відділ мистецтв ЦМБ ім. М.Горького презентує книжкову виставку «Є музика такої проби, що здатна душу оновить».

         Розділ I. «Симфонія життя»  
Життя та смерть талановитого композитора оповите безліччю загадок та таємниць. Тому перший розділ нашої виставки  присвячений особистості великого музиканта.  Тут Ви знайдете роман американського письменника Девіда Вейса  «Возвышенное и земное» та музикознавче дослідження  Г. В. Чичеріна  «Моцарт: исследовательский этюд». У яскравій формі автори розкривають особистість великого австрійського композитора,  справжнє значення його музики для сучасності.Серед видань, представлених  до уваги читачів, радимо звернути увагу на монографію класика німецького музикознавства Германа Аберта «В.А.Моцарт», що складається з 4-х томів

      Розділ II. «Натхненний володар октав»



Розділ пропонує дві перлини нашого відділу – клавіри опер В.А.Моцарта «Ідоменей» та «Весілля Фігаро». Музику для опери «Весілля Фігаро» композитор написав усього за 5 місяців. Першими двома постановками диригував сам Моцарт, при цьому одночасно виконуючи партію клавесина. Про прем'єру існують різні відгуки; невдовзі через невдоволення імператора Йосипа II її зняли з репертуару. Але час все розставив по місцях. Сьогодні «Весілля Фігаро» є однією з найпопулярніших та найулюбленіших опер, як глядачів, так і музикантів.  Опера «Ідоменей» писалася на замовлення. 24-річний Моцарт приїхав до столиці Баварії, на кілька місяців покинувши Зальцбург, де залишився його батько – Леопольд Моцарт. Між ними відбувалася постійне листування, в результаті чого майже весь процес роботи виявився документально зафіксований. Прем'єра відбулася 29 січня 1781р. під час придворного карнавалу у Мюнхенській резиденції. Ця постановка виявилася єдиною за життя Моцарта. Його спроби поставити оперу у Відні провалилися, єдине концертне виконання відбулося 13 березня 1786р.

             Розділ III. «Чарівна флейта любові і добра».
Третій розділ названий на честь одного з найвідоміших творів Моцарта  - опери «Чарівна флейта». Тут ми пропонуємо музикантам, співакам, всім, хто бажає доторкнутися  до творчості Моцарта, ноти творів великого композитора. А для  меломанів ми підготували справжній сюрприз. Грамзаписи творів Вольфганга Амадея Моцарта, якими ви маєте можливість насолодитися, виконані найвідомішими світовими оркестрами та музикантами, прикрашають нашу книжкову виставку. 

Бібліотекар відділу мистецтв ЦМБ ім. М.Горького Літвінова І.В.

Немає коментарів:

Дописати коментар