Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

понеділок, 16 лютого 2015 р.

Новинки української літератури
 
         21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. До цієї дати бібліотекар 1 категорії відділу абонементу ЦМБ ім. М.Горького  Манжеліївська Н.А. підготувала невеликий огляд літератури сучасних українських письменників.
        
Тетяна Белімова – двічі «коронована» письменниця. 2013 року її дебютний  роман «Київ.UA» здобув третю премію «Коронація слова», привернувши увагу читачів щирістю і драматизмом.
        
 Хочемо представити вашій увазі другу книгу авторки «Вільний світ», яка побачила світ у 2014 році, і яку високо оцінило журі, авторка отримала «золото» конкурсу.
        Ось що про книгу сказав письменник Андрій Кокотюха: «Якщо не зважати на вказані у «Вільному світі» роки й переповісти зміст без прив’язки до часу доби, складеться враження – це про нас нинішніх. Історія повторюється, тим більше – трагічна історія. Прикрий факт, котрий нарешті  мусить нас чогось навчити. «Вільний світ» - один з таких відкритих уроків».                                                                          
         Роман «Вільний світ» - це  сімейна сага про дві українські родини.  Але час, у якому їм судилося жити, незвичайний: Україна ХХ століття, воєнне лихоліття. На долі цих людей припало багато випробувань: окупація, втрата домівок, розпорошення родини, остарбайтерство й еміграція… Герої намагаються зрозуміти – чи можлива свобода в загратованому світі, та й де він той кращий світ? Чи існує взагалі?

    Новий роман  Дари Корній носить назву «Щоденник Мавки».
Для Магдалени світ зруйнувався тієї миті, коли її чоловік оголосив, що має коханку – молоду вродливу, успішну. Гранітна плита, яка була дахом її старого світу впала… та не прибила, а, навпаки вивільнила Магду. Та щоб усвідомити це, спочатку треба було дістатися дна… Учорашня сіра миша зі зболеним поглядом перетворилася на жінку, яку вона бачила вві сні,  -  красиву, впевнену, владну Мавку, яка вміє зачаровувати чоловіків та розбивати їхні серця – але у власне не впускати нікого. Та життя плете свої візерунки, і одного разу два шляхи, яким долею судилося бути одним, здійснилися… Та не все так просто. Бо кохання може стати оманою.
         
          Андрій Курков (народився 1961р.) – журналіст, письменник, сценарист (за його сценаріями знято 18 документальних та художніх фільмів), автор понад 20 книжок. Його твори перекладені англійською, німецькою, французькою, іспанською, голландською, турецькою та іншими мовами. Курков – один з найпопулярніших авторів пострадянського простору, чиї книжки потрапили в топ-десятку європейських бестселерів. Недарма його визнано в Європі сучасним російськомовним письменником №1. Книга «Бікфордів світ» випущена на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України за програмою «Українська книга».
      
«Бікфордів світ» - це дуже серйозна та дуже сумна казка, сюжет якої складно переказати. Головні її теми – пам'ять і страх. Пам'ять про дитинство, розчарування у реальному світі, побоювання будь-яких змін, відсутність бажань, комплекс провини і безсилля перед життям. Роман жорстокий, абсурдний, проте цілком логічний. Ми всі прив’язані до бікфордового шнура у цьому вибуховому світі й тягнемо його за собою все життя.

       
У романі «Король Ринкової вулиці» українського письменника Олександра Бакуменка, лауреата літературних премій імені Івана Нечуя-Левицького та Олександра Олеся, розповідається про життя хлопця-сироти, який наперекір поневірянням вуличного життя став успішною людиною. У творі порушуються соціальні проблеми сучасного українського суспільства. Книжка розрахована на дітей-підлітків, батьків та широкі кола шанувальників сучасної української літератури.  

Немає коментарів:

Дописати коментар