Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

четвер, 19 лютого 2015 р.

ЕКСКУРСІЯ
ДО МУЗЕЮ ВАГОНОБУДІВНИКІВ
17 лютого бібліотекарі ЦБС для дорослих в рамках школи успішного і компетентного фахівця відвідали музей Крюківського вагонобудівного заводу. Оскільки заняття школи проходило на базі бібліотеки-філії №1, яка носить ім’я легендарного директора вагонобудівного заводу, Героя Соціалістичної праці, Почесного громадянина Кременчука  І.Приходька, і було присвячене краєзнавчому потенціалу бібліотек, відвідини музею стали не тільки його приємним доповненням, а справжньою культурною подією.

Музей – візитну картку вагонобудівників, який є літописцем більш ніж вікової біографії підприємства, було відкрито в 1967 році. А в 1982 році йому присвоєно звання «Народний». Тут зібрано більше 3000 тисяч унікальних експонатів, але, за словами привітного екскурсовода, виставлено лише 20-30 відсотків.
Історія заводу – це історія нашої країни. Перед очима бібліотекарів промайнули цілі епохи, увічнені в фото і документах. Вразив «живий» свідок історії – станок, що пропрацював більш ніж 40 років в цеху, і який було замінено на новий у зв’язку з модернізацією. І була б йому пряма дорога на металобрухт, але вирішили зберегти його для історії. Тепер його почесне місце саме тут, в музеї.

Дуже цікаво було послухати розповідь екскурсовода про трудові будні заводу, про героїчний подвиг вагонобудівників під час Великої Вітчизняної  війни. Але не менш вагомим був вклад працівників заводу у розбудову міста, його культурну складову. Чого лише варті фотографії будівництва клубу, нині відомого як палац культури ім. І.Котлова, де робітники власними силами після відпрацьованої зміни самі собі будують осередок дозвілля і культури!
В невеличкому залі музею створено меморіальну кімнату І.М.Приходька, директора заводу  з 1947 по 1960 р. Тут зібрано особисті речі, меблі, книги та альбоми сім’ї Івана Митрофановича, на стіні – фотопортрети ще юного подружжя Приходьків. Тут відчувається дух епохи, коли сім’я Приходьків проживала саме в цьому домі, який згодом став заводським музеєм.   
        
У найбільшій залі музею, присвяченій сьогоденню заводу, ми побачили сучасну продукцію вагонобудівників не тільки на фото, а й у кільканадцять разів зменшеному вигляді – макетах.
Багатьом з нас вже довелося випробувати на собі якість продукції крюківчан – адже тепер вони вироблять і вагони для пасажирських перевезень. Зручні, сучасні, неперевершені за дизайном  та комфортом, – схоже, вони можуть задовольнити найвибагливішого пасажира.

Тож ми бажаємо Крюківському вагонобудівному подальших успіхів та невпинного розвитку! А музею – ще більше вдячних відвідувачів, поповнення колекції та нових цікавих експозицій!

Немає коментарів:

Дописати коментар