Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

понеділок, 12 травня 2014 р.





Літературне свято до Дня Перемоги

Я только раз видала рукопашный,
Раз - наяву. И сотни раз - во сне...
Кто говорит, что на войне не страшно,
Тот ничего не знает о войне.
Ю.Друнина, 1943

Війна 1941 року увірвалася в юність наших батьків, дідів і прадідів, мов чорний смерч. Підпалила квітучу землю, затьмарила міста і села. Палала Білорусія, Росія, палала ненька – Україна.
З нагоди свята Перемоги 7 травня до відділу абонементу ЦМБ ім. М.Горького прийшли учні 9-А класу ліцею N 11 на літературне свято, яке мало назву "Жіночий силует на тлі війни".
     Війна розбила сім'ї, розділила закоханих, забрала синів у матерів, залишаючи їм лише віру і надію у те, що їх кровиночка вистоїть, що їх дитина повернеться додому живою, хай навіть скаліченою, але живою, а більше їм тоді нічого і не треба було….
    Та не лише в тилу залишались жінки. За підрахунками сучасних істориків в лавах Червоної армії воювали близько 3 млн жінок у всіх родах військ.
    І кожна була героєм, кожна з тих, хто мужньо воювали на фронті, хто працювали у госпіталях, рятуючи життя мільйонів, хто трудились і воювали у партизанських загонах, у підпіллі, хто були в тилу і там виробляли зброю, допомагали солдатам, важкою працею піднімали розорену країну, хто просто вірно чекали рідних з фронту, берегли дітей і вслухаючись у кожне слово, що линуло з радіоприймачів сподівалася, мріяли почути таке довгоочікуване слово перемога
    83 жінки-льотчиці були удостоєні звання Героїв Радянського Союзу. Таке високе звання отримали 15 жінок - санінструкторів, медсестр. Це не повний список…
     Під час заходу бібліотекарі Харченко Н.В. і Шпак Т.М. на прикладі документальної літератури, світлин з фотоальбомів, художньої літератури освітили долю жінок, ті випробування, які лягли на їх тендітні плечі під час війни. Зокрема зупинились на книгах наших кременчуцьких авторів: на розповідях про героїнь фронтових і трудових буднів страшної війни.
    На святі звучали вірші українських і російських поетів: Ю.Друніної, Л.Костенко, М.Ісаковського, О.Богачука. Учні вдивлялись в кадри воєнних хронік про жінок - медиків, зенітниць, снайперів, льотчиць, яких налякані фашисти прозвали "Нічними відьмами"; післявоєнні кадри. Старшокласники слухали хвилюючі спогади жінок - ветеранів. А ще з екрану лунали проникливі пісні про війну.




Немає коментарів:

Дописати коментар