Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

вівторок, 19 листопада 2013 р.

Голодомор в Україні: 80 років гіркої пам'яті

 
У кожного народу є трагічні дати, які неможливо забути. Вони ятрять рани в душі, серці майже на підсвідомому рівні. Можливо, це генетична пам’ять… А, можливо, тому, що масштаб трагедії нашого народу вражає і донині. Наближається скорботна дата для всіє України – 22 листопада День пам’яті жертв голодомору.
В цей день ми всі, знову і знову, повинні задуматися над причинами цієї національної катастрофи, зробити висновки з цього найжорстокішого уроку історії, згадати та вшанувати пам’ять невинно загиблих такою невимовно мученицькою смертю.
У відділах ЦМБ ім.М.Горького вшанували  пам'ять жертв Голодомору  циклом книжкових виставок.
Так, в юнацькому відділі ЦМБ ім. М.Горького створена книжкова виставка «Схилимо голови в скорботі».


Документи, дослідження, вражаючі свідчення очевидців – все це допомагає відтворити події тих страшних часів і доторкнутися серцем до трагедії всієї країни та кожної окремої людини.

 Не будьмо байдужими! Запалимо свічку пам’яті і схилимо голови в скорботі…

 
18 листопада в читальному залі ЦМБ відкрита виставка-інсталяція        «Жнива скорботи» (до 80-х  роковин Голодомору).
Виставка складається з трьох розділів. В першому розділі «Геноцид українців» представлені книги з історії Голодомору в Україні. В другому розділі «Мертвим нікому довіритись, крім живих»- спогади та свідчення тих, кому довелось пережити голод 1933-го. В третьому розділі «Засвіти свічку пам’яті»- краєзнавчі матеріали про Голодомор.
         Композиційний центр виставки - на підвищенні на рушнику - «Книга скорботи України». Важливий елемент композиції - друковані цитати. При оформленні виставки використані айс-стопери (аксесуари) - мішечки з зерном, колоски, колюча проволока, свічка, хліб-паляниця, траурна стрічка та ін. Виставку презентувала завідуюча відділом читального залу ЦМБ  Миргородська Л.В.


У відділі абонементу ЦМБ ім. М.Горького бібліотекар 1 категорії Манжеліївська Н.А. представила виставку «Голодомор в Україні – злочин проти народу».
Виставка містить три розділи:
«Забуте слово «голод»? Не забуте!» У цьому розділі представлені, як художні, так і документальні книги. Одна з них повість В.Шкурупія  «Чи я в лузі не калина» не залишить байдужим нікого. У повісті показана трагедія Голодомору на долю однієї сільської жінки, і в ній можна простежити долю всієї України у цей період.
         «Документи свідчать…». У цьому розділі представлена документальна література, яка містить цифри та факти, щодо жертв страшного голоду. Наприклад, матеріали наукової конференції «Голодомор 1932 – 1933 років на Кременчуччині». Адже, кожну людину цікавить, перш за все, історія рідного краю.
Також у цьому розділі виставки можна побачити, якими були хлібні картки, самозобов’язання , та «Чорна дошка», до якої заносили села, котрі не виконували плани хлібозаготівель. Ці відомості взяті з Інтернету.
І останній розділ містить символічну назву: «А свічка совісті не згасне». Цей розділ розміщується окремо, на підвіконні, щоб кожен перехожий мав змогу побачити і згадати про цю сумну дату. Книга на яку потрібно звернути увагу – це «Пам'ять 33-го кличе молодих», автор Ганна Капустян. Це науково-пошуковий проект, де містяться спогади свідків та коментарі істориків.
Також на підвіконні розміщена свічка, котра нагадує про страшну трагедію Голодомору.
Всі, хто цікавиться темою Голодомору зможуть прослухати виступ на місцевому радіо, що підготувала і провела бібліотекар 1 категорії Манжеліївська Н.А. «Голодомор 1921-1933 років: Україна пам’ятає». Цей виступ ви можете прослухати у суботу 23 листопада о 14 годині.

1 коментар:

  1. Молодці! У віділлі абонементу завжди дуже хороші виставки.Це дуже потрібно молоді.

    ВідповістиВидалити