Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

четвер, 21 травня 2015 р.

Розіп’яті на ґратах
20 травня в аудиторії 7-го корпусу  КрНУ імені М. Остроградського для студентів 1 та 3-го курсу пройшов захід, присвячений трагедії розстріляного відродження, «Розіп’яті на ґратах», підготований бібліотекарями читального залу ЦМБ ім М.Горького.
  Розстріляне відродження – літературно-мистецьке покоління 20-х – початку 30-х рр. в Україні, яке дало високохудожні твори у галузі літератури, живопису, музики, театру і яке було знищене тоталітарним сталінським режимом, саме на цьому наголосили ведучі у вступному слові.
Початком масового знищення української інтелігенції вважається травень 1933 року, коли 12-13 числа відбулися арешт Михайла Ялового і самогубство Миколи Хвильового 13  травня  1933  року.
На вечір було запрошено члена товариства української мови Урсула Володимира Дем’яновича, який власне і розповів молоді  про ті  страшні часи в житті України, пік репресій, коли було знищено цвіт української нації – понад двісті поетів, прозаїків, перекладачів, літературних критиків, літературознавців, викладачів, театральних діячів, як і сотні тисяч інших людей, які стали жертвами злочинного сталінського режиму в 30-ті роки ХХ століття
Студенти уважно переглянули фільм про митців «Розстріляного відродження», про їхню творчість та життєві шляхи.
В історії України та її культури важко переоцінити внесок письменників цієї доби. Вони як ніхто інший усвідомлювали те, що наші духовні традиції потрібно берегти і примножувати, тільки так ми збережемо нашу незалежність і самобутність.
Окрасою нашого заходу був виступ співачки Олени Кравченко, яка виконала для нас українські народні та авторські пісні «Черемшина», «Два кольори», «Стоїть гора високая»,  «Рушничок».
Далі на нашому вечорі лунали поетичні рядки  від члена спілки літераторів «Славутич» Ніли Іванівни Волкової, яка є активною учасницею бібліотечного літературно-поетичного клубу «Діалог».
Поетеса виконала власні вірші «Витоки» , «Ода поезії» та «Тривожна весна», в яких оспівувалась любов до рідної мови, до Батьківщини.
Вечір завершила прекрасна пісня «Квітка-душа» у виконанні Олени Кравченко.





Трагічна доля покоління 20-30-х років демонструє всю силу українського духу, його творчий потенціал, необхідність пошуку свого шляху й незалежності від впливу інших культур.
Сторінки «Розстріляного Відродження» хвилюють і сьогодні. Хоч десятиліття змінили світ до невпізнаності, змінили й Україну в світі. Але незмінною залишається самобутність  літературно-мистецького покоління і неоціненне значення його творчості для України теперішньої та майбутньої.

Захід не залишив нікого байдужим, запрошені студенти аплодували виступаючим, ділились своїми емоціями та висловлювали щиру подяку організаторам.

Немає коментарів:

Дописати коментар