Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

вівторок, 21 жовтня 2014 р.

З ВИСОТИ РОДИННОГО ВИДНОКОЛА

М.Уваров. Портрет С.Васильківського. 1917

Екскурсії учнівської молоді до ЦМБ ім.М.Горького - не рідкість. 20 жовтня до відділу мистецтв завітали студенти Кременчуцького педагогічного училища. З великої низки пам'ятних дат, свят і подій у сфері художньої культури бібліотекарі відділу вибрали одну - 160-річчя від дня народження живописця Сергія Івановича Васильківського, щоб познайомити відвідувачів з унікальним творчим світом Майстра.

"З висоти родинного виднокола" -  так називався відеовернісаж, присвячений художнику. С.І.Васильківський - видатний майстер пейзажного і історичного жанру, чиє ім'я стало відомим ще за його життя.
Присутні на заході узнали, що мистець був беззаперечно визнаний вимогливою паризькою художньою критикою, і йому - одному з небагатьох художників - дозволили виставляти свої твори в необмеженій кількості у славнозвісному авторитетному виставковому залі - паризькому Салоні. Зауважимо, що великою вдачею для будь-кого була можливість продемонструвати у Салоні хоча б дві картини.
Митцю була близька козацька тематика. Образи козаків-запорожців у картинах Майстра написані у піднесеному героїко-романтичному плані, так як вони виглядають у творах письменників, або в українських народних піснях. Студенти милувались чудовими краєвидами митця, і відкрили для себе той факт, що С.Васильківський є автором унікального портрета Т.Г.Шевченка. З цього портрета друкувались листівки із закликом жертвувати кошти на встановлення пам'ятника поетові.
Особливий наголос на відеовернісажі був зроблений на зв'язку живописця з Полтавщиною. Тут він часто бував, мандрував пішки, і свої враження вкладав у полотна. Тут були створені його найкращі картини - "Чумацький Ромоданівський шлях","Полтавщина. Тихий вечір", "Хата в Опішні" та інші.
Присутні подивились фрагмент відеосюжету "Барбизонец с украинской душой", присвячений виставці творів художника у Харківському художньому музеї.
Художник зображував природу в різні пори року і всюди знаходив неповторну чаруючу красу. Пейзажі митця сповнені чарівної краси й поезії, відзначаються такою витонченістю письма і яскравістю барв, що сміливо можуть змагатися з найдовершенішими зразками пейзажного живопису не лише у вітчизняному, але й у світовому мистецтві. Як образно висловився Гнат Хоткевич: "... Він, що жив одним життям з природою, що плакав над звуками і барвами, примушує і вас тремтіти перед розкритими ним тайнами життя, вслухатися в розкішну пісню солов'я і журне туркотіння горлиці."

Про С.І.Васильківського рекомендуємо прочитати малеріали з відділу мистецтв:

1.Безхутрий М. Сергій Васильківський: Біографічна повість.–К.:Молодь,1979.–246 с.– (Уславлені імена)
2.Васильківський С.Альбом/Автор-упорядник М.Безхутрий.-К.:Мистецтво,1987. –167 с.,іл. – (Художники України)
3.Васильківський С. Альбом. –Хмельницький: Галерея, 2006.-144 с.
4.Пільгук І. Сонячні розсипи: Оповідь про митця.-К.: Радянський письменник, 1982. –247 с.
5.Васильковский Сергей : Краткая биография и творчество художника // Галерея искусств.2007.-№ 19.С.1
6.Рибальченко Р. Нищення спадщини Васильківського // Образотворче мистецтво.– 2005.– № 1.–С.34
     

Шиндіна О.П.,зав.відділом мистецтв

Немає коментарів:

Дописати коментар