Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

пʼятницю, 17 жовтня 2014 р.

Презентація книг Т.Каляндрука

         14 жовтня в день свята Покрови Пресвятої Богородиці, Божої Матері, яка вважалась покровительницею козаків, в Україні відзначається День українського козацтва. Відзначається він з 1997-го року «… ураховуючи історичне значення і заслуги Українського козацтва в ствердженні української державності …». 
         Тож з нагоди таких славних свят бібліотекарі відділу абонементу ЦМБ ім. М.Горького Ходова Н.В. і Шпак Т.М. познайомили старшокласників ЗОШ №16 з цікавими книгами Тараса Каляндрука  «Таємниці бойових мистецтв України» та «Загадки козацьких характерників». Книги ці вийшли в 2007 році у Львові в видавництві «Літературна агенція «Піраміда».
         Дослідник вперше розглядає історію бойових мистецтв України в контексті проблеми історичного розвитку українського народу. Учений зібрав та опрацював відомості про бойові мистецтва українців, подав свідчення із рідкісних джерел, які були до цього малодосліджені. І при цьому книги читаються легко, багато цікавої захоплюючої інформації, малюнків і сучасних фото, адже бойові мистецтва українців не загубилися на теренах історії.
         Перед читачем постає цілісна картина самобутніх бойових мистецтв українців зі стародавніх часів до наших днів.  
         Автор розпочинає свою книгу розвідкою в давні часи до наших пращурів, аналізує народні легенди, казки, перекази.  Неодноразово звертає увагу на спадковість багатьох знань, умінь, зовнішнього вигляду козаків як нащадків індоарійської касти воїнів - кшатріїв. А ще, як і багато наших і зарубіжних дослідників, схиляється до думки, що «Арії вийшли з території України» (Джан Бовле, історик. Цитата з книги «Людина у віках»). «Я бачив пам’ятки аріїв і козаків біля Кременчука, а також у Переяславі… Можу сказати тепер: Україна є прабатьківщиною аріїв» (Арвінд Аллок, директор інституту охорони національних пам’яток Індії).
         Розповідається в книгах також про пластунів і характерників, про мистецтва «Бойовий гопак» і «Спас», про козацьку зброю: холодну і стрілецьку, про сучасні козацькі товариства, (є козаки і в почесній варті Президента України), про роль кобзарів, козацькі школи, різні види поєдинків і боротьби і ще багато про що.
      

Старшокласники з цікавістю прослухали інформацію, до того ж підкріплену показами відеофільму «Хортиця. Молодецькі забави» (демонстрація умінь сучасних козаків), кадрів відеофільму Т.Каляндрука «Бойовий гопак». Завершили захід мультфільмом про наших національних улюбленців - героїв «Як козаки сіль купували»

         А в самій бібліотеці для всіх відвідувачів до свята підготовано
  перегляд літератури «Покрова - козацька мати».

        


Запрошуємо до нашої бібліотеки!




Немає коментарів:

Дописати коментар