Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

середу, 8 жовтня 2014 р.

КВІТКА З КНИЖКОВОГО САДУ

Рідкісне видання надійшло до фонду відділу мистецтв ЦМБ ім.М.Горького  - книга Валерія Тесленка "Їм аплодувала Полтава..." (2008 р.). Вона являє собою популярний нарис про історію музичної культури Полтави.
В.Тесленко - музикознавець, колекціонер грамзаписів, володар авторитетного архіву мистецтвозначої літератури. Матеріали з його приватної бібліотеки надавались для підготовки передач радіо Полтави та Києва, викладачам музичних шкіл, лекторам. Свою колекцію, а також Державний архів Полтавської області автор використав для написання книги "Ім аплодувала Полтава...".
У хронологічній послідовності дослідник розкриває багату на події та постаті історію музичного життя Полтави, починаючи з середини XIX ст. до сучасності. Матеріали книги викладені популярно і доступно навіть для непідготовленого читача. Ми відкриємо для себе маловідомі факти про перебування у Полтаві славетних діячів музичного мистецтва - оперних співаків О.Мишуги і І.Козловського, композиторів Ференца Ліста та А.Рубінштейна, М.Лисенка та  Г.Венявського, бандуриста Гната Хоткевича, кобзаря Остапа Вересая, скрипаля Яши Хейфеца та багатьох інших видатних митців.
Цікаво буде прочитати і про полтавський період творчості корифеїв театру І.Карпенка-Карого, М.Садовського, П.Саксаганського, М.Кропивницького.У книзі В.Тесленко робить наголос саме на концерному музично-театральному житті Полтави, подаючи більш широко відомості про музикантів-гастролерів. Більша частина нарису присвячена співакам та музикантам Петербурга, Києва, Москви, що виступали на сценах Полтави. Тим не менше, діяльність саме полтавських музикантів -професіоналів та аматорів - також не прошла поза увагою автора. Ми дізнаємось про створення Полтавської державної хорової капели, оркестру під орудою О.Г.Єрофеєва, Полтавського оперного театру, жіночого ансмблю "Жінхоранс", творчість сучасних співаків, диригентов і хормейстерів Полтави.
Цінним додатком є алфавітний іменний покажчик наприкінці видання, що містить прізвища діячів музичної культури, пов'язаних з Полтавою.
У невелику за обсягом книгу автор вмістив широку панораму життя міста, прикрасивши видання величезною кількістю світлин зі своєї та приватних колекцій, Полтавського обласного архіву, Інтернету. Частина фотографій друкується вперше.
Дослідження В.Тесленка "Їм аплодувала Полтава..." буде цікавим широкому загалу читачів - краєзнавцям, викладачам музики, учням музичних і загальноосвітніх шкіл, студентам.
Відділ мистецтв висловлює щиру подяку  Д.О.Редько за дарунок, завдяки якому до бібліотеки потрапила раритетна книга.

Шиндіна О.П.,зав. відділом мистецтв

Немає коментарів:

Дописати коментар