Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

вівторок, 14 жовтня 2014 р.

ВСІ НА СУБОТНИК!!!
11.10.2014 р. колектив бібліотеки-філії № 2 прийняв участь  у суботнику  з прибирання території навколо бібліотеки, як і тисячі кременчужан, від мала до велика, які вийшли в свої двори  для того, щоб зробити їх чистіше  і красивіше.
       Дивлячись на ентузіазм людей в своєму домі,  пригадала часи, коли суботники були явищем постійним і регулярним, тобто частиною нашого життя в 70-ті 80-ті роки.
       Після суботника вирішила почитати в Вікіпедії про історію виникнення  суботників. «Суббо́тник (воскре́сник) — сознательный организованный бесплатный труд на благо общества в свободное от работы время, в выходные (откуда и происходит название)» - так зазначено на цьому Інтернет-порталі.

       Ініціаторами проведення першого суботника виступили комуністи депо  Москва- Сортувальна  Московсько-Казанської залізної дороги. В першому комуністичному суботнику приймали участь 15 чоловік. 10 травня 1919 року відбувся перший масовий (205 чол.)суботник, який в обстановці господарської розрухи, голоду, падіння продуктивності праці був сприйнятий як  вираження нового, комуністичного відношення до життя. А участь у суботниках ставала мірилом суспільної активності людини.

Традиція проведення суботників збереглась аж до падіння соціалістичного устрою в кінці 1980-х – на початку 1990-х років.  Суботники зазвичай проводились за місцем роботи, і тоді під час суботника люди виконували свою звичайну, повсякденну роботу.

        Такі нарукавні стрічки видавались учасникам комуністичного суботника в 1980-х роках.
       В Кременчуці відродження традиції наведення порядку в місті, покращення його санітарного стану почалось ще в 2010 році за ініціативою народного депутата Олега Бабаєва. А в 2013 році, з метою покращення благоустрою міста на Дніпрі, мером О.Бабаєвим 5 квітня 2013 року було підписано розпорядження «Про проведення в Кременчуці загальноміського суботника – Дня навколишнього середовища». Олег Бабаєв не стояв осторонь, а, засукавши рукава, саджав разом з місцянами дерева і кущі, встановлював нові лавочки.
       Ентузіазм, з яким працювали люди, переконував в їх готовності до змін. «Ми  сможем и сами вычистить город от всего старого и ненужного. Первый шаг к порядку уже сделан нами сегодня. Так шаг за шагом, вместе мы сделаем наш город чище и красивее. А я всем Вам желаю крепкого здоровья», - казав Олег Бабаєв кременчужанам.

Як з`ясувалось, давно забута традиція наводити порядок в місті, де ти живеш і працюєш, готова до того, щоб її відродити. Готові до відродження міста і його найкращих і корисних традицій і самі кременчужани. 
      


Зараз ми бачимо, як  змінилося наше місто на краще,  як багато квітів прикрашають його  сквери і парки, які вулиці чисті і доглянуті. І хай цей порядок справ існує завжди, не дивлячись на те, що людини, яка вболівала за красу і благополуччя нашого Кременчука, робила все, щоб він зайняв достойне місце серед міст України по всім показникам, в тому числі  і  по чистоті і порядку, немає вже серед нас. Ми дуже сподіваємось, що наступні керівники міста будуть шанувати традиції, які з`явилися за часів керівництва О.Бабаєва, і будуть також любити свій і наш Кременчук, і прикладати сил для його подальшого розквіту. І тоді і люди будуть з задоволенням відгукуватися на їх корисні ініціативи і стануть більш суспільно активними.

Немає коментарів:

Дописати коментар