Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

неділю, 27 липня 2014 р.

ЛЕГЕНДА УКРАЇНСЬКОЇ СЦЕНИ



М.К.Заньковецька
Ім'я славетної актриси МАРІЇ КОСТЯНТИНІВНИ ЗАНЬКОВЕЦЬКОЇ постійно промовляють зі словосполученням "Легенда української сцени". Такою вона стала ще за життя. Її талант зробив би честь найпрестижнішим театрам світу. Актрисі були підвладні будь-які ролі - від комедійних до трагічних, сповнених величного пафосу.4 серпня відзначаємо 160-річчя від дня народження примадонни і присвячуємо їй книжкову виставку "Легенда української сцени", розгорнуту у відділі мистецтв Центральної міської бібліотеки ім.М.Горького.
Геній актриси постійно привертає увагу театралів і театрознавців, які знову і знову повертаються до дослідження її творчої особистості.
Книга С.Дуриліна "Марія Заньковецька: життя і творчість" - одне з найперших грунтовних наукових видань. Автору пощастило побачити актрису в багатьох ролях. 20 років  присвятив С.Дурилін підготовці й написанню книги. З ним ділилися спогадами родичі і друзі М.Заньковецької, видатні майстри сцени, що знали актрису і працювали з нею. Книга викликала широкий попит серед читачів, неодноразово перевидавалась. У відділі мистецтв зберігається два її екземпляри - українською та російською мовами.
Виданя "Талан. Життя і творчість Марії Заньковецької" (2004 р.) - розкішна книга, наповнена сотнями якісних світлин, репродукцій, що ілюструють не тільки біографію і творчість актриси, а й досліджують історію її роду й увічнення її пам'яті. У виданні використані документи і фото з колекції Музею театрального, музичного і кіномистецтва України. Більшість матеріалів надруковані вперше.
Автори  збірки "Марія Заньковецька. Легенда української сцени"(1998 р.) висвітлили декілька тем: вплив артистки на розвиток української драматургії; її стосунки з світовими видатними вченими різних галузей науки. Вперше у книзі розглянуто місце християнської релігії у житті великої М.Заньковецької.
Із захватом і поклонінням згадує Марію Костянтинівну видатний артист Іван Мар'яненко у книзі мемуарів "Сцена, актори, ролі" (1964 р.). Образи, що створювала актриса на сцені, потрясали тоді ще необізнаного у театральному мистецтві юнака. Глибокою подякою проникнуті його щирі рядки: "Все своє життя Марія Костянтинівна була зразком і провідною зорею для молодого покоління акторів". М.Заньковецька допомагала починаючому акторові, наснажувала в роботі над ролями.
Багата біографія артистки надихає на романізацію її життя. Іван Пільгук написав роман "Марія Заньковецька" (1978 р.), де подає широку картину життя в царській Росії, боротьбу української інтелігенції за суспільство, вільне від соціального й національного гноблення.

Роман Ю.М.Хорунжого "Садовський садить сад - з Марією і без" (2005 р.) розкриває перед читачами одну зі сторінок життя героїні - організацію Театру Миколи Садовського  - першого стаціонарного театру в Києві, і громадський шлюб з єдиним на все життя коханим чоловіком Миколою Садовським. Розвитку і підтримці таланту дружини М.Садовський присвятив значну частину свого творчого життя - як режисер, антрепренер, художній керівник.
Книжкова виставка "Легенда української сцени" розкриває геніальний творчий світ української актриси, нашого національного надбання. До книг додані статті з журналів "Український театр", "ART-Lіne" різних років видання, що підтверджують стійкий сталий інтерес до народної артистки Марії Костянтинівни Заньковецької.
Запрошуємо ознайомитись з лтературою до відділу мистецтв ЦМБ ім.М.Горького за адресою: вул.Щорса, б.66/13. Працюємо з 11 до 19 год, вихідний - субота.

Шиндіна О.П., Літвінова І.В., працівники відділу мистецтв ЦМБ ім.М.Горького

Немає коментарів:

Дописати коментар