Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

пʼятницю, 25 липня 2014 р.


Куточок релаксації в бібліотеці
       Інтенсивність і напруженість сучасного життя буквально вимагають, щоб людина навчилася швидко відпочивати і самовідновлюватися. Жорсткий режим роботи, різні дисгармонії - в сім'ї, на вулиці і т.п. - породжують надлишкову  напруженість в тілі, яка має здатність накопичуватися. Напруга, що накопичується,  сприймається організмом як стресовий стан, при цьому людина може навіть не усвідомлювати, що вона вже перебуває в стресі. 
       Спостерігаються нездорові зміни в роботі серцево-судинної системи, напруга груп м'язів, незрозумілі хворобливі відчуття в різних частинах тіла ...
За цими ознаками будь-якій людині може бути зрозуміло, що тіло потребує спеціального поновлюючого відпочинку.
      Такий відпочинок називається емоційно-вольової релаксацією. Він розслабляє  не тільки фізичне тіло, а й психоемоційну і інтелектуальну сфери, і не тільки розслабляє, але і гармонізує, і відновлює.
       Навчившись самостійно швидко розслаблятися і відновлюватися в неприємних  ситуаціях, людина набуває ключ до вирішення проблем в будь-який час і за будь-яких обставин.
       З цією метою в бібліотеці-філії № 2 ЦБС для дорослих, яка працює як інформаційний центр психолого-педагогічної допомоги молодим сім`ям, молоді і людям похилого віку, в читальній залі створено Куточок релаксації.
       Навчити, показати, запропонувати, а головне, допомогти, - такі завдання ставить перед собою  педагог-психолог за фахом, Осташко В.В., яка керує інформаційним центром в бібліотеці і відповідає за інформаційну обізнаність читачів бібліотеки в питаннях психології, педагогіки, медицини і т.п..
       Куточок релаксації – це інноваційна форма допомоги користувачам бібліотеки і жителям м/р № 8, 9 в питаннях, пов`язаних з поліпшенням здоров`я  і психологічного стану.
      
Тут можна познайомитися з літературою, яка навчить технікам релаксації і відпочинку (книга  Баранової С.В. «Научись отдыхать»), розповість про милостиву життєву енергію Ци  ( книга Генрі Б. Лін «Фэн-шуй для начинающих»), підкаже, як досягти успіху й реалізувати свої бажання, отримуючи задоволення ( книга Н. Правдіної «Я привлекаю успех»).
       На виставці-інсталяції  привертає  увагу арома-лампа та набір ароматичних паличок і масел для сеансів ароматерапії. Безумовно, ароматерапія – не панацея від всіх проблем і хвороб, але це один з методів, який допомагає відновити і зміцнити захисні сили організму. Головна заслуга ароматерапії – повернення рівноваги і гармонії тілу та психіці людини, а також вивільнення і приведення в дію його сплячих сил.
       Музика по-різному впливає на людину. Вона може виліковувати або, навпаки, приносити шкоду. Впливаючи в першу чергу на підсвідомість, музика може замінити сеанс психотерапії, даючи полегшення і відновлення душевної  рівноваги. Музичні твори з терапевтичним потенціалом представлені в куточку релаксації на диску. Бажаючі прослухати ці твори, зможуть  заспокоїти  нервову систему, вилікуватися не гірше за пігулки та мікстури.
       Одним з популярних методів релаксації є настройка на мінерали і кристали, які, як і весь матеріальний світ, містять у собі інформацію і впливають на підсвідому сферу людини. Між мінералом і людиною відбувається обмін інформацією. Тим, кого зацікавить ця методика, запропонують олександрит чи рожевий кварц, бірюзу чи сердолік, які додадуть енергії, посилять духовне начало, гармонізують психіку.
       Інноваційність цієї незвичайної виставки полягає не тільки в її інформаційному, але і практичному значенні, тобто можна не тільки подивитися, прочитати, познайомитися, але і, при нагоді чи потребі, скористатися атрибутами і спробувати на собі якийсь з методів чи технік  релаксації.
       Справжня мета цієї виставки - показати і запропонувати найпростіші поради, методи та прийоми, які не вимагають великих витрат ні часу ні коштів. Бібліотекарі дуже сподіваються, що знайомство з цією виставкою допоможе читачам знайти свої власні засоби покращення психічного і фізичного стану.

Немає коментарів:

Дописати коментар