Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

понеділок, 14 липня 2014 р.



Знайомство з новою книгою



Народу треба показати його зсередини…
Олександр Довженко.



       Що робить людина, яка прагне збагнути цей світ у плині минулого і теперішнього, у полиску свят і простоті буднів, у перетині часу і простору? А отже мріє побачити світ цілісним і гармонійним, наповненим подихом живих людей … Вона йде до джерела, яке уповні вкладається в поняття етнологія. За переплетінням звичаїв і традицій, ритуалів і символів, за розмаїттям неписаних, але всіма визнаних правил – себто повсякденністю – постає неповторний світ уявлень і сподівань їхніх творців, невгамовне бажання упорядкувати світ, внести в нього ясність і довершеність. Те, чого ми шукаємо й досі… 
         Нещодавно зав. сектором української книги та народознавства відділу Абонементу ЦМБ ім. М.Горького Шпак Т.М. познайомила слухачів радіо Кременчуцької міської телерадіокомпанії з чудово оформленою книгою, яка є в бібліотеці. Це науково – популярне видання Олени Боряк «Україна: етнокультурна мозаїка», що вийшло 2006-го року в київському видавництві «Либідь».

      В етнокультурологічних нарисах, присвячених традиційному буттю пересічного українця ХІХ – першої половини ХХ ст.. йдеться про свята й будні, звичаї та обряди, повір'я і символіку та багато що інше. Разом із свідченнями очевидців, узагальненнями дослідників та маловідомим ілюстративним матеріалом із архівів та малярських майстерень усе це складає своєрідну мозаїчну панораму народного світосприйняття.
       Книга має декілька великих розділів.
     І-й -  Час народжуватись. (Легенди, в яких українці намагалися  збагнути таку незбагненну річ, як виникнення Всесвіту, й досі ваблять своєю фантастичністю та якоюсь дитячістю бачення.).
      Розділ Життя як свято: про народні свята і традиції, пов’язані з ними: тут ще прадавні обряди і більш сучасні релігійні свята.
      Життя як будень: про селянську громаду і малолітніх наймитів, жіноче право і як карали дітей, і таке інше.
        Україна по крихті: про українців по всьому світу, наприклад, Кубань і Алтай, Далекий Схід і Канада, пам’ятник першим переселенцям в Селі української культурної спадщини в Едмонтоні.
      Розділ Етноси від А майже до Я розповість про різні народності, що населяють нашу Україну: албанці і греки, євреї і росіяни, поляки і шведи, й багато інших.
      Розділ Імена від Ібн Фадлана до Івана Гончара повідає про мандрівників далеких часів, які відкривали світові Україну й самі ставали часткою нашої історії, і про «Кобзарський хор», невтомних збирачів фольклору і філософа Дмитра Чижевського.
      Розділ  Закарбовані скарби надає можливість читачеві почути живі голоси: часом сумні, часом радісні, часом незвичні для нашого вуха своєю соковитою лексикою, - але завжди правдиві у своїй нехитрій життєвій філософії.
        Ці тексти цілком природно доповнює колекція українських поштівок кінця позаминулого – початку минулого століття. Вони відкривають зовсім інший світ – світ розпорядкованого, вивіреного століттями буття, день за днем. Обличчя людей спокійні і відкриті, кожен при своїй справі. Ви немовби почуєте і гамір ярмарку, і шум водяного млина, і скрипіння воза, і гелгіт гусей, що ніжаться на осонній мілині. Взагалі, у книзі дуже багато ілюстрацій, малюнків, фотографій, які ваблять зір.
      Ця книга для всіх, хто цікавиться українською минувшиною. Відкриваєте на любій сторінці, занурюєтесь у її світ і вже не можете відірватись: стільки цікавої інформації.
      Книга «Україна: етнокультурна мозаїка» чекає на вас в бібліотеці, що знаходиться по вул. Леніна, 11.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар