Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

середу, 23 липня 2014 р.


Цивiльний захист в сучасних умовах
         Циві́льний захист населення  — система організаційних, інженерно-технічних, санітарно-гігієнічних, протиепідемічних та інших заходів центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підлеглих їм сил і засобів, підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності, добровільних рятувальних формувань з метою запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій.
         Відповідно до законодавства громадяни України мають право на захист свого життя й здоров'я від наслідків аварій, пожеж, стихійних лих та на вимогу від Уряду України, інших органів державної виконавчої влади, адміністрацій підприємств, установ й організацій незалежно від форм власності й господарювання гарантій по забезпеченню його реалізації. Держава як гарант цього права здійснює захист населення від небезпечних наслідків аварій і катастроф техногенного, екологічного, природного й військового характеру.
     

  Про це повідомила юних читачів бібліотеки завідуюча бібліотекою-філією № 2 , Коваленко О.О., яка ознайомила їх з виставкою «Цивільний захист  в сучасних умовах» та інформаційним стендом «Це повинен знати кожен».
       На виставці можна ознайомитися з витягом з Закону України «Про цивільну оборону» від 03.02.1993 р., завданнями цивільної оборони, основними засобами захисту населення, з книжками і плакатами на відповідну тему.
      
Стенд «Це повинен знати кожен» являє собою наочний посібник необхідних  знань кожною людиною, незалежно від віку, як себе поводити в надзвичайних ситуаціях. Тут є ілюстрації, що демонструють правила поведінки  під час НС соціально-політичного, техногенного, воєнного чи природного характеру.
      
Представлені плакати знайомлять всіх бажаючих з сигналами оповіщення органів управління ЦО та населення під час надзвичайних ситуацій, правилами поведінки населення на радіаційно забрудненій території, з необхідними діями в екстремальних умовах – при загрозі небезпечних явищ, землетрусі, повені.
       Великі стихійні лиха, катастрофи супроводжуються не тільки великими руйнуваннями, травмами, опіками а й панікою, розгубленістю. Щоб параліч інстинкту самозбереження не зробив людей нездатними до самозахисту та надання допомоги постраждалим, треба кожній людині дотримуватись правил поведінки під час НС та бути обізнаними про ситуації, що можуть скластися.
       Знання правил поведінки в надзвичайних ситуаціях життєво необхідні як дорослим, так і дітям, щоб зберегти здоров`я, попередити нещасні випадки, виникнення  нервово-психічних розладів, психічного збудження, затьмарення свідомості, організувати життєзабезпечення собі і своїм близьким. 

Немає коментарів:

Дописати коментар