Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

вівторок, 4 березня 2014 р.

В тенетах ліній барв і звуків...


       В історії назавжди залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам'ятає та шанує людство. До таких імен в Україні та світі належить і ім'я Тараса Григоровича  Шевченка.
          Шевченкове життя - це повість про те, що таке мистецтво, яке воно безмежне. Здається, всі обставини були проти того, щоб здійснилась його мрія  - стати  художником. Спочатку - кріпацтво, потім - в'язниця та заслання, але незважаючи ні на що, своє мистецтво Тарас Григорович проніс до кінця життя. Здійснення мрії - стати вільною людиною та навчатися живопису,  звільнило в його душі могутній поетичний геній.      
      "О, моя доле гонориста, чому віддатись - слову, барвам?" Саме ці слова Тараса Григоровича стали назвою  виставки-вернісажу, відкритої у відділі мистецтв ЦМБ ім.М.Горького та присвяченої живописній творчості Т.Г.Шевченка.
      Адже більшість з нас знають Т.Шевченка як великого поета, драматурга, прозаїка, і менше як художника та гравера. Але й як живописець він зробив вагомий внесок в історію українського мистецтва.
                                           "Як художник... він заслужив собі добре і чесне ім'я. І на цьому шляху він був одним з перших, хто звернувся до народних мотивів "                                                                                                                 Л.Жемчужніков

    Під час навчання в Петербурзькій Академіі мистецтв  картини Тараса Григоровича були удостоєні високих нагород, йому присвоєно почесне звання - Академік мистецтв.
            Наша виставка-вернісаж складається з двох частин. Перша - це репродукції картин Т.Г.Шевченка. На ній представлені портрети сучасників художника, які відіграли роль в становленні та житті Тараса Григоровича, а також картини "Катерина", "Селянська родина", "Циганка-ворожка", які можна вважати найкращими ілюстраціями до поем автора.
            Друга частина виставки - це література, присвячена художній діяльності Т.Шевченка.
   Пропонуємо Вашій увазі декілька книг, присвячених живописній творчості Кобзаря.

       
 Тарас Шевченко [Текст]: життя і творчість у документах, фотографіях, ілюстраціях / авт.-упор. В.Х.Косян, Г.П.Паламарчук, О.І.Поляничко, К.В.Чумак .- К.: Рад. школа, 1991. - 335 с., іл.
       Альбом  розповідає про життя Кобзаря мовою документів, його віршів, малюнків, щоденників, спогадів та висловлювань про Тараса Григоровича   видатних письменників, громадських діячів, сучасників поета.

         Тарас Шевченко. Повне зібрання творів у дванадцяти томах [Альбом] : Т. 7. Мистецька спадщина: живопис і графіка 1830 -1843 / ред. колегія М.Г.Жулинський, В.С.Бородін, С.А.Гальченко та ін. - К.: Наукова думка, 2005 . - 503 с.
       У  7-11 томах  Повного зібрання творів Т.Шевченка у дванадцяти томах відображений весь відомий на сьогодні понад 30-річний мистецький доробок Шевченка, розподілений за періодами, що відповідають його творчості.
        У сьомому томі, представленому на нашій виставці-вернісажі,  просліджені перші юнацькі кроки в навчанні та формуванні художника в Академії мистецтв, оволодіння  рисунком, технікою акварельного та олійного живопису.

     Яцюк В. "Не забудьте пом'янути..." [Текст] : Шевченківська листівка як пам'ятка історії та культури 1890-1940 / Володимир Яцюк .- К.: Криниця, 2004 .- 488 с., іл. - Текст укр. та англ. мовами.
       Розглядати старі листівки - це завжди цікаво. Жоден з підручників історії не розкаже того, що може повідати стара поштова листівка. Це видання є унікальним, бо за кількістю зібраного матеріалу, присвяченого життю і творчості  Т.Г.Шевченка, воно не має аналогів. Тут зібрані поштові, вітальні, ювілейні, благодійні, мальовані,  та фотолистівки. Альбом складається з кількох розділів: портрети Т.Г.Шевченка, прижиттєві світлини, рядки з "Кобзаря", гравюри та малюнки Тараса Григоровича, пісні на вірші поета, надруковані на поштових картках.
     Кожна листівка містить підпис - назву, де, коли і ким вона була видана. А видавалися вони в Києві,  Москві,  Львові, Петербурзі, навіть у Кракові, Відні та Парижі, що свідчить про  непідробний інтерес до постаті і творчості Тараса Григоровича.

        На нашій виставці Ви також можете побачити альбоми українських художників,  на творчість яких вплинув Кобзар. Це альбом Василя Касіяна, який створив власну Шевченкіану  - щедро ілюстрований літопис життя і геніальної творчості Т.Г.Шевченка. А також альбом народного художника України Миколи Стороженка, що містить художні твори, навіяні поезією Кобзаря.

    А якщо ви бажаєте згадати безсмертні Шевченківські строки, до Вашої уваги декілька  проілюстрованих "Кобзарів" різних років видання.

         Запрошуємо всіх бажаючих  відвідати нашу виставку-вернісаж і відкрити для себе свого Кобзаря.   
                                                                                                                                І.В.Літвінова,  бібліотекар відділу мистецтв ЦМБ ім. М.Горького
   

Немає коментарів:

Дописати коментар