Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

четвер, 6 березня 2014 р.

МОВА УКРАЇНИ - МОВА КОБЗАРЯ


Працівники відділу абонементу ЦМБ ім. М.Горького провели свято, приурочене Міжнародному дню рідної мови, який відзначається 21 лютого згідно рішення ЮНЕСКО. Захід пройшов 24.02.2014р. в ліцеї № 11 для учнів 10-го класу. 
Це свято - ще одна нагода для кожного громадянина усвідомити причетність до свого народу, до рідної мови. Свято недаремно називається «Мова України - мова Кобзаря». В цьому році ми шануємо 200-річчя від дня народження нашого генія Тараса Григоровича Шевченка, а він справедливо вважається основоположником нової української літературної мови.

         Діти були ознайомлені з етапами становлення української мови. Адже ми живемо на Україні. І для більшості з нас рідна мова – українська. Нею розмовляли наші батьки, дідусі, бабусі. Якщо це й не так – то кожен повинен знати і поважати мову країни, в якій живе. Ми отримали в спадок багату, розвинену, мелодійну мову. Нею можна висловити все: і найглибші думки і найпотаємніші почуття.
         Учням було запропоновано ознайомитись з Хронікою мововбивства - трагічним списком указів і дат, направлених проти української мови і літератури; показано значення творчості Т.Г. Шевченка, який своєю мовою об'єднав усі частини української етнографічної території, сприяв остаточному утвердженню нової літературної мови на народній основі.
         Захід супроводжувався музичними відеофільмами з піснями на слова Кобзаря у виконанні сучасних співаків: К. Скрябіна, групи «Трансформер», Й.Кобзона і Т.Повалій, відеороликом з піснею про Україну і українську мову.
         Зустріч пройшла як живий творчий діалог з учнями: хлопці та дівчата читали уривки з поем Т.Г. Шевченка, жваво відповідали на запитання вікторини, продовжували прислів'я про мову. До уваги слухачів була представлена імпровізована книжкова виставка за круглим столом.
         Також бібліотекарі запросили всіх бажаючих відвідати бібліотеку і ознайомитись в залі української книги та народознавства з книжковою виставкою «Мова України - мова Кобзаря», яку присвячено Дню рідної мови.



Немає коментарів:

Дописати коментар