Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

середу, 22 січня 2014 р.


Доля і воля - все в одній пісні 

П.П.Чубинський
Щаслива доля випала написаним у 1862 р. Павлом Чубинським віршованим рядкам "Ще не вмерла Україна, ні слава, ні воля". 140 років жили ці слова в серцях українців, щоб, врешті-решт, стати гімном нашої незалежної держави.
Ким для України був Павло Платонович Чубинський? Який внесок зробив він у розвиток української етнографії? Чи багато знають про цю людину наші сучасники? З'ясувати це спромоглись працівники відділу мистецтв ЦМБ ім.М.Горького О.П.Шиндіна і І.В.Літвінова і студенти Кременчуцького педагогічного училища ім.А.С.Макаренка, що зібрались в актовій залі ЦМБ на вечорі історичного портрету "Доля і воля - все в одній пісні", присвяченому 175-річчю від дня народження великого народознавця.
Перед учасниками поступово розкривалась багатогранна постать талановитої, мужньої людини, яка своєю титанічною етнографічно-статистичною працею зробила  стільки, що його заслуг вистачило б на декількох вчених (за словами Ф.Вовка). У важких умовах заслання в Архангельскій губернії, засмостійно здійснивши надзвичайно складні експедиції в умовах бездоріжжя, він досліджував побут населення, розвиток торгівлі, ярмарок, звичаєвого права, різних видів ремесел, промислів, освіти. Працював у різних галузях: секретарем статистичного комітету, редактором газети, завідуючим бібліотекою, начальником газетного столу. На Півночі Росії до сих пір зі вдячністю згадують віддіну працю П.Чубинського.
А чого варта його етнографічна діяльність на Батьківщині! Об'їздивши губернії України, обстеживши кількасот населених пунктів, він одержав такий величезний етнографічно-статистичний матеріал, що його було надруковано аж у 7-ми томах - "Праці етнографічно-статистичної експедиції в Західно-руський край".
Навіть якщо не враховувати створення віршу "Ще не вмерла Україна", етнографічних досліджень Павла Чубинського було б досить, щоб назавжди обезсмертити його ім'я.
Від величні акорди Державного Гімну вшанували учасники вечора пам'ять видатної, мужньої, відданої людини.
Весело і бадьоро проминула друга частина вечора - вікторина за творами П.Чубинського "Мудрість віків". Гості жваво відгадували народні перекази, легенди, загадки, зібрані П.Чубинським під час експедицій по Україні. На переможця конкурсу чекав маленький подарунок.

Відмітивши 175-річчя від дня народження П.Чубинського, гості ще раз переконалися, що його діяльність як етнографа є дійсно неоціненним внеском у розвиток українського і російського народознавства.




Шиндіна О.П.,завідуюча відділом мистецтв ЦМБ ім.М.Горького

Немає коментарів:

Дописати коментар