Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

пʼятницю, 10 січня 2014 р.


Січневі ювіляри
          Початок року 2014 ознаменувався ювілеями українських письменників, зокрема, 1 січня відзначаємо 100 років від дня народження Юрія Оліферовича Збанацького, а 6 січня - 180 років Степана Васильовича Руданського. З цієї нагоди в залі української книги та народознавства відділу абонементу відкрито виставки - персоналії, присвячені цим письменникам: "З вірою в людину" та "Повій, вітре, на Вкраїну" відповідно.
         На виставках представлені книги, які висвітлюють життєвий та творчий шлях письменників, їхні твори.

          Ю. Збанацький - лауреат Державної премії України ім. Т.Г. Шевченка та премії ім. Л. Українки, має високі бойові нагороди. Його книгами: "Таємниця Соколиного бору", "Над Десною", "Незабутнє", "Лісова красуня", "Єдина", "Ми не з легенди", "Червона роса", "Сеспель", "Пройти крізь вогонь", "Кують зозулі", "Курилові острови", "Між добрими людьми", "Хвилі", в яких автор змалював мужність і героїзм народу в боротьбі проти фашистських загарбників, громадянську активність, людяність, зачитувались і дорослі і малі. Твори Збанацького перекладено багатьма мовами світу, по ним поставлені кінофільми.
         С. Руданський - лікар, поет, перекладач, автор багатьох пісень, балад, байок, співомовок, поем. Радимо звернути увагу на літературно - художнє видання Руданський С.В. Повій, вітре, на Вкраїну: Переклади мовами народів світу / Упоряд.: Б.В. Хоменко, К.Д. Хоменко; Передм. І. Дзюби. - К.: Голов. спеціаліз. ред. літ. мовами нац. меншин України, 2003. Книга вміщує вступ - розповідь про поета з Поділля і його відомий світовий романс, який є автобіографічним. Уявляєте, вся книга - це текст одного віршу у 114 перекладах різними мовами, крім того 2 українських народних варіанта пісні та ноти. І книга, і сам факт такої популярності твору вражає!
          Запрошуємо відвідати нашу бібліотеку, взяти почитати ці та інші книги українських авторів.

Немає коментарів:

Дописати коментар