Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

пʼятницю, 27 грудня 2013 р.


       Мабуть, у кожного з нас Новий рік асоціюється із запахом хвої та мандаринами, шампанським та бенгальськими вогнями, передчуттям якогось дива. А ще він асоціюється із православними Святами: Святого Миколая Чудотворця, Різдвом Христовим, Хрещенням Господнім. Ось з нагоди цих свят у відділі абонементу ЦМБ ім. М.Горького і організований  перегляд літератури «НОВОРІЧНО-РІЗДВЯНА ФЕЄРІЯ». З книг, представлених на перегляді, можна дізнатися про обряди та традиції нашого народу, ознайомитися з колядками, маланками, щедрівками, зимовими обрядовими піснями…
        Чи знаєте ви, як і коли ворожили дівчата, якими символами зустрічали Новий рік в Україні?  Про ці та інші обряди й звичаї, що вже стали реліктами, ви дізнаєтеся, прочитавши книгу Василя Скуратівського «Український народний календар». Український календар стане в пригоді всім, хто не байдужий до своєї національної культури.
     У книзі «Українці: Свята. Традиції. Звичаї», укладач І.Коверець висвітлено національні особливості українських свят, традицій, звичаїв і пов'язаних з ними атрибутики символіки – з давніх часів до наших днів, розкрито багатство, образність, співучість української мови.
      Фольклорний збірник «Колядки та щедрівки в сучасних записах», упорядник С.А.Китова являє собою значну колекцію народних різдвяних та новорічних пісень, записаних автором книги, студентами, викладачами Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького протягом 1987-2003 років. Більшість записів зроблено на Черкащині від старшого покоління – батьків, родичів та сусідів збирачів. Ось одна із колядок з цієї книги:
Коляда, коляда,
Дід на бабу погляда,
Баба з печі на полицю,
Дає дітям паляницю.
А полиця гнеться,
А баба сміється,
А полиця тонісінька,
А бабуся гарнісінька.

           

Завітайте до відділу абонементу (вул Леніна, 11), щоб познайомитися з цими книгами, і ви не пошкодуєте. Смачних і веселих усім свят!

Немає коментарів:

Дописати коментар