Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

понеділок, 23 грудня 2013 р.

КВІТКА З КНИЖКОВОГО САДУ

До відділу мистецтв ЦМБ ім.М.Горького, як і до інших бібліотек ЦБС, надійшло вельми цінне видання, яке відразу викликало зацікавлення краєзнавців, істориків і пересічних кременчужан. Це книга "Кременчук: героїчне минуле і сьогодення", видана до 70-річчя звільнення міста від фашистських загарбників у 2013 р. за сприяння виконкому Кременчуцької міської ради.
Можна впевнено сказати, що подібного видання про наше місто не друкувалось за радянські часи і роки незалежності. Великий, поліграфічно якісний, багато ілюстрований альбом містить більше 500 світлин, об'єднаних під тематичними блоками, що відображають різні періоди історії і сучасність Кременчука.
Треба віддати належну і глибоку шану всім, хто брав участь у підготовці і виданні цього раритетного альбому: А.П.Гайшинській - директорові Кременчуцького краєзнавчого музею, А.Зінчук, О.Терещенко, Р.Шаповалову; літературному редактору книги Н.Лапіній, фотографам В.Олексієнку, О. Колєснікову, І.Артеменку. Велика вдячність і тим, хто надав світлини для друку - виконкому Кременчуцької міської ради, підприємствам і організаціям, установам міста - всім, завдяки зусиллям кого побачило світ це непересічне видання.
Детальніше розглянемо сторінки альбому. Величезна кількість фотографій публікується в ньому вперше, і досі була відома тільки обмеженому колу людей.

Перший тематичний блок книги присвячений історії Кременчука до початку Великої Вітчизняної війни. Тут ми побачимо репродукції листівок міста, його фото від початку ХХ ст. до передвоєнних років. Чудова гравюра XIX ст. "Город Кременчуг Полтавской губернии" розкриває перед допитливими очима панораму міста на лівому березі Дніпра. Частина з світлин цього блоку відома кременчужанам, оскільки репродукована у книзі А.М.Лушакової "Улицами старого Кременчуга" (2001 р.)
Важко передивлятись фотографії блоку другого, де ми побачимо рідне місто за часи Великої Вітчизняної війни. Вони відображають героїчну оборону Кременчука на початку війни, евакуацію підприємств, окупацію. Відчуття гіркоти й трагізму викликають світлини, зроблені фашистськими окупантами на вулицях Кременчука, вокзалі, мості через Дніпро. Біль ятрить душу, коли бачиш цинічні німецькі фото зі свідоцтвами знущань і страт населення міста.
Події визволення Кременчука широко розкриті фотографіями форсування Дніпра, боїв за місто, портретами воїнів-визволителів. І, безумовно, - зображеннями руїн звільненого від окупації міста, житлових кварталів, шкіл, підприємств, від яких залишились лише стіни або купи брухту. До нашого часу з тих будівель збереглися одиниці.
Цінним додатком розділу про Велику Вітчизняну є перелік героїв Радянського Союзу - уродженців Кременчука і Кременчуцького району, а також уродженців інших міст, які мешкали чи навчались у Кременчуці. Ще одна цікавинка - це серія малюнків художника Д.В.Горлова, зроблених ним у 1945р., на яких він зобразив зруйнований під час війни Кременчук. Укладачі альбому спробували зіставити місця і будівлі, що замалював митець, з тими ж місцями, але вже сучасного міста. Безумовно, вдалося ідентифікувати не всі об'єкти, але ідея подібного зіставлення викликає жваве зацікавлення.
Оригінальним є також візуальне виділення розділу про Велику Вітчизняну війну: аркуші книги, що відображають цей період, мають чорно-коричневий колір. Ми пам'ятаємо, що фашизм був ємно названий "коричневою чумою"...
Перегорнемо сторінки альбому, присвячені Великій Вітчизняній, і опинимось на світлих сторінках післявоєнного періоду. На жаль, представивши 50-90-ті рр. ХХ ст. лише десятком фотографій, книга відразу відправляє нас у XXI ст. І тут нема меж чудовим кольоровим зображенням сучасного міста - панорамам з висоти пташиного лету і перспективам вулиць, будинків, парків у різні пори року. Залишається лише милуватись красою нашого дорогого наддніпрянського міста.
Фото сучасного Кременчука також підібрані по підтемах: "Економіка" представлена світлинами найбільших підприємств міста; "Парки та сквери", "Природа" - мальовничими видами найкращих зелених оаз. Підрозділ "Молодь" ілюструє діяльність дитячих і юнацьких об'єднань, Молодіжного парламенту Кременчука.
Блоки світлин "Пам'ятники" і "Музеї" вміщують зображення меморіалів, пам'ятних місць, пам'ятників подіям і окремим видатним особам; експозицій і виставкових залів Кременчуцького краєзнавчого музею і Будинку-музею А.С.Макаренка.
Фотографії підрозділу "Храми і релігійне життя" демонструють сакральні споруди міста, в тому числі й ті, що зруйновані за часи Великой Вітчизняної війни. Наповненим є розділ "Освіта", що відображає роботу навчальних закладів Кременчука, починаючи з дошкільних і закінчуючи вищими.
У розділі "Охорона здоров'я" автори показали сучасну медицину міста з її найкращими новітніми технологіями. Блоки "Фізкультура і спорт" і "Культура й мистецтво" присвячені відпочинку кременчужан, рясніють яскравими фотографіями творчих об'єднань, самодіяльних колективів міста, спортивних закладів, команд і спортсменів. Тут можна побачити репродукції творів кременчуцьких живописців, ознайомитись з літературним життям міста.
Ті, кому цікаво узнати, які відомі люди пов'язані з Кременчуком, можуть подивитись перелік "Видатні люди, які народилися, починали свій творчий шлях, певний час жили і працювали у Кременчуці". Це змістовний список постатей митців, вчених, інших діячів - всього 82 особистості, які внесли вагомий внесок в українську і світову науку, культуру, техніку й інші галузі людської діяльності.
Загляньте на останні сторінки альбому - і побачите ще одну корисну інформацію: перелік міст-побратимів Кременчука зі вказівкою їх гербів і країн.
Окремо варто сказати і про літературну частину альбому. Кожному тематичному блоку фотографій передує однотемна стаття. Тут необхідно подякувати літературному редакторові книги - відомій кременчуцькій письменниці Н.Лапіній. Саме завдяки її таланту досить сухі історичні і статистичні відомості набули емоційності і стали цікавими. Книга не претендує на грунтовне  дослідження, але автори і не ставлять це собі за мету. Історію і сучасність Кременчука викладено послідовно, чітко, без переобтяження зайвою інформацією. Альбом можна рекомендувати для прочитання в тих випадках, коли необхідно скласти загальну уяву про віхи історії міста і його новітній стан. З цієї точки зору у видання немає конкурентів. Важливо й те, що тексти мають паралельний переклад англійською мовою.
Крім того, фотографії альбому доповнені проникливими віршами кременчуцьких авторів, присвячених нашому місту. Надруковані свого часу в місцевих газетах, журналах і книгах, вони об'єднались у цьому багатому виданні, чудово прикрасивши його візуальний ряд.
Але, як не прикро, доводиться звернути увагу на суттєвий недолік, що зводить нанівець величезну працю зі збирання, обробки і упорядкування фотоматеріалу. Це відсутність підписів під частиною фотографій. Дійсно, занадто важко зараз ідентифікувати фото воєнних років. Але ж підписи відсутні і під досить популярними зображеннями Кременчука стровинного і сучасного, репродукціями картин кременчуцьких художників. І, що найбільш прикро, - під портретами героїв кременчужан, чиї імена ми маємо пам'ятати. Непідготовленому читачеві ці "мовчазні" фото мало що дадуть. Краєзнавці, історики, ті, хто добре знає історію міста, знайдуть для себе у книзі чимало корисного. Для тих же, хто знайомиться з містом уперше, цей альбом місцями буде просто "книжкою з картинками". Ємна текстова його частина, безумовно, надає цінну інформацію; було б добре, якби таку ж інформацію несли і фотографії.
Поява такого видання варта поваги. Альбом "Кременчук: героїчне минуле і сьогодення"   вже привернув увагу наших користувачів, і в подальшому кількість його читацької аудиторіїї буде зростати. І це цілком справедливо.
Бібліотеки ЦБС дякують благодійному фонду "За Кременчук", що подарував нам екземпляри книг "Кременчук: героїчне минуле і сьогодення".

Шиндіна О.П.,зав відділом мистецтв ЦМБ ім.М.Горького

Пропонуємо подивитись вибрані сторінки книги (нажмiть на посилання).




Немає коментарів:

Дописати коментар