Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

пʼятницю, 25 квітня 2014 р.


Свято книги 
О книго! Присвята богине!
Народу й роду берегине!
Неопалима купина!
… Ти, мов цілющою водою,
Нас причащаєш колядою
І віщим словом Кобзаря…
                                         М. Старовойт

23 квітня, в середу відзначаємо Всесвітній день книг і авторського права. Це один із знакових днів у міжнародному календарі. Відзначається він згідно резолюції, яка була затверджена Генеральною конференцією ЮНЕСКО в 1995 році в Парижі. Була заснована і Премія Всесвітньої організації ЮНЕСКО за пропаганду кращих ідеалів толерантності і терпимості в дитячій і юнацькій літературі.
Цей день вибрали не випадково. Він досить символічний. Саме 23 квітня 1616 року померли три генії світової літератури: Вільям Шекспір, Мігель де Сервантес Сааведра та Інка Гарсіласо де ла Вега.
На обрання дати святкування вплинула також традиція відзначання Дня книги у Каталонії, де 23 квітня, на День Юрія, дарували троянду за кожну куплену книжку. (Цікавий факт: в 1975-му році саме 23-го квітня в Києві відкрився український музей книги.)
В цей день ЮНЕСКО вирішила віддати данину поваги книгам, які є невід’ємною частиною духовної спадщини кожної епохи і їх авторам, закликаючи всіх, і особливо молодь, знаходити задоволення в читанні і поважати незамінний внесок тих, хто сприяв соціальному і культурному прогресу людства.
Приєднуючись до відзначення Дня книги та авторського права бібліотекарі відділу абонементу ЦМБ ім. М.Горького Ходова Н.В. і Шпак Т.М. організовали та провели 16 квітня в сквері Жовтневому біля фонтану Свято книги "Книга - неопалима Купина", запросивши на нього молодих поетів із Арт - групи "Творчий Кременчук" та учнів 9-го класу спеціалізованої школи №10. До свята спонтанно приєднались і учні школи №20 та інші бажаючі.
Бібліотекарі розповіли про значення та історію книги - дива людського, одного з найбільших скарбів людства, а ще запропонували добірку висловів про книги. І з задоволенням привітали присутніх авторів зі святом, побажали їм глибокого натхнення і легкого пера!
А поети: Олеся Міхтахова, Павло Жидков, Анатолій Колесніков, Катерина Кулікова, Інна Мироненко прочитали свої кращі твори і улюблені вірші інших авторів, створивши теплу атмосферу зустрічі.
Яскравою родзинкою свята став організований бібліотекарями профлеш "Читаєм всі! Читаймо разом з нами!" Ціль його проведення - ще раз привернути увагу до книги в любому форматі, а особливо, до старої доброї паперової книги, яку щедро може запропонувати наша бібліотека.
       




Шануйте, бережіть, любіть книги! І тоді весь розум, мудрість і людська доброта переходитимуть до вас через книги. "Читайте! Нехай у вашому житті не буде жодного дня, коли б ви не прочитали хоча б сторінки з нової книги."   (К.Паустовський)




Немає коментарів:

Дописати коментар