Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

середу, 30 квітня 2014 р.


 КОРИФЕЙ  УКРАЇНСЬКОГО ЖИВОПИСУ

28 квітня у відділі мистецтв ЦМБ ім. М.Горького на честь 135-річчя видатного українського художника  Ф.Г.Кричевського відбувся слайд-вечір «Цей безмір  барв життя – мої світи мистецькі».
Ф.Г.Кричевський



На заході присутні студенти медичного коледжу ім. В.І.Литвиненка дізналися про життя і творчість заслуженого діяча мистецтв, професора, першого ректора Української академії мистецтв, першого доктора мистецтвознавства в Україні, який в безлічі мистецьких течій та напрямів початку ХХ століття знайшов свій самобутній шлях. Його творчість настільки індивідуальна, що його неможливо сплутати з будь-яким іншим митцем. 
Портрет Н.П.Кричевської, дружини художника. 1926 р.

Студенти захоплено слухали про складні перипетії долі художника; розповідь ведучої – завідуючої відділом мистецтв О.П. Шиндіної супроводжувалась слайдами картин Ф.Г.Кричевського та уривками фільмів «Олекса Довбуш» (1959 р., режисер В.Іванов) та   «Коронування Едварда VII» (1902 р., режисер Жорж Мельєс), адже саме ці теми лягли в основу написаних ним найвидатніших полотен.


Творчість Кричевського – це мудрість великих майстрів. Він був титаном свого часу і буде ним для майбутніх  поколінь. Так може сказати кожен, хто хоч раз бачив картини митця. І справедливими є слова самого Ф.Г.Кричевського: «Все минає, залишається назавжди щира правда мистецтва».

Старкова В.М.,методист ЦМБ ім.М.Горького

Немає коментарів:

Дописати коментар