Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

пʼятницю, 15 березня 2013 р.

ПЕДАГОГ. ВЧИТЕЛЬ. ПИСЬМЕННИК


     Маємо знову гарну нагоду згадати видатних, прославлених людей, чиї імена безпоседньо пов'язані з нашим містом та краєм.
    13 березня - 125 років від дня народження відомого педагога і письменника Антона Семеновича Макаренка.
    Свідоцтвом міжнародного визнання А.С.Макаренка стало рішення ЮНЕСКО (1988), яким відзначили всього чотирьох педагогів, що окреслили спосіб педагогічного мислення в ХХ ст. Один з них - Антон Макаренко.
    А.С. Макаренко народився 1888 року в місті Білопілля (нині Сумської обл.).
    1901-го сім'я Макаренка переїздить до Крюкова. Антон навчається на "відмінно" в Кременчуцькому міському училищі, згодом на педагогічних курсах.   А у 17 років вже приступає до роботи в Крюківському залізничному училищі вчителем російської мови, малювання і креслення. Закінчує Полтавський вчительський інститут.  У 1918 р. повертається в Крюківське залізничне (на той час - Вище початкове училище) керівником педагогічного колективу.
    У вересні 1920-го (у 32 роки) Антон Макаренко приймає пропозицію Полтавського відділу народної освіти організувати і очолити колонію для безпритульних і неповнолітніх правопорушників. З цього часу його життя і діяльність присвячені знедоленим дітям.
    «Вы можете быть с ними сухи до последней степени, требовательны до придирчивости, вы можете не замечать их… но если вы блещете работой, знанием, удачей, то спокойно не оглядывайтесь: они на вашей стороне… И наоборот, как бы вы ни были ласковы, занимательны в разговоре, добры и приветливы… если ваше дело сопровождается неудачами и провалами, если на каждом шагу видно, что вы своего дела не знаете… никогда вы ничего не заслужите, кроме презрения…», - зауважував Антон Семенович.
    Антон Макаренко раптово помер 1 квітня 1939 року в приміському потязі на станції Голіцино недалеко від Москви, де жив останнім часом, займався літературною діяльністю та читанням лекцій.
   «Научить человека быть счастливым — нельзя, но воспитать его так, чтобы он был счастливым, можно.» — Макаренко А.С. Лекции о воспитании детей.
    Ім’я і праці Макаренка широко відомі за кордоном. Його іменем названо безліч вулиць, бібліотек, навчальних закладів, педагогічних лабораторій не тільки в Україні, а й на теренах колишнього Радянського Союзу та в зарубіжжі: в Гавані та Магдебурзі
 Затверджені орден та медалі ім. А.Макаренка. Існує декілька музеїв. 
    В нашому місті є Педагогічно - меморіальний музей А.С.Макаренка в Крюкові, Кременчуцьке педагогічне училище ім. А.С.Макаренка та Полтавський обласний ліцей - інтернат для обдарованих дітей із сільської місцевості при пед. училищі, а ще Кременчуцький професійний ліцей ім.А.С.Макаренка, вулиця та 2 пам'ятники.
    Макаренко залишив багату педагогічну спадщину, написав понад 150 творів (романи, повісті, сценарії, науково-педагогічні статті). В нашій бібліотеці ви можете почитати такі книги: «Марш 30-го року» (що побачила світ 1932-го), "Педагогічна поема"(1933–1935 р.р.), "Книга для батьків" (1937р.), «Прапори на баштах"(1938), "Методика організації виховного процесу" та ін.  




                             




Тож запрошуємо вас до Абонементу ЦМБ ім. М.Горького на перегляд літератури, присвячений ювіляру.

    Детальніше про життєвий шлях великого педагога слухайте 16 березня в ефірі радіо Кременчуцької міської телерадіокомпанії в "Новинах Кременчука".

Зав. сектором української книги та народознавства
відділу абонементу ЦМБ ім. М.Горького Шпак Т.М.

    

Немає коментарів:

Дописати коментар