Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

пʼятницю, 1 березня 2013 р.


Дорогами війни
24 лютого 2013 року  виповнилося 100 років з дня народження видатного письменника, двічі лауреата Державної премії (1948 та 1950 років), нашого земляка Казакевича Еммануїла Генріховича.
Народився Е.Г.Казакевич в Кременчуці. Закінчив семирічку та машинобудівний технікум в Харкові (1930), виїхав до Біробіджану. Він змінив багато професій: був культінструктором, начальником будівництва Палацу культури, головою колгоспу, директором драматичного театру, головою обласного радіокомітету, завідуючим літчастиною газети «Біробіджанська зірка». Водночас займайся літературною творчістю, співпрацюючи в газетах і журналах Далекосхідного краю. 
У 1938 переїхав до Москви, де став займатися літературною працею. Хоча Казакевич був знятий з військового обліку через короткозорість, та коли почалася війна, добровільно пішов на фронт, пройшовши шлях від рядового бійця московського ополчення до помічника начальника розвідки однієї з армій, які штурмували Берлін.  
У 1946 демобілізувався з армії через хворобу, повернувся в Москву і відновив перервану війною літературну роботу. У цьому ж році пише знамениту повість "Зірка", в 1948 - повість "Двоє в степу", в 1949 - роман про останньому етапі війни "Весна на Одері", над яким працював два роки.  Півтора року живе в одному з колгоспів Володимирській області, де пише повість "Серце друга" і починає великий роман "Будинок на площі", опублікований в 1956.
У 1961 написані оповідання "При світлі дня" і повість "Синій зошит". Дуже вимогливий до себе, Казакевич протягом усього творчого життя відчував незадоволеність і невдоволення собою, але все, що їм було написано, завжди добре приймалося читачами.
          До дня народження письменника у відділі абонементу ЦМБ ім. М.Горького відкрита виставка "Дорогами війни", де представлені як твори самого Е.Г.Казакевича, так і спогади про нього.
23 лютого в ефірі ТРК "Ера" прозвучало інформаційне повідомлення про Е.Г.Казакевича, яке підготувала і провела бібліотекар 1 категорії відділу абонементу ЦМБ ім. М.Горького Манжеліївська Н.А.


Немає коментарів:

Дописати коментар