Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

понеділок, 11 березня 2013 р.


        6 березня напередодні дня народження Великого Кобзаря у відділі Абонементу ЦМБ ім. М.Горького пройшли презентація та перегляд творів Т.Г.Шевченка та книг про його життя і творчість, що нещодавно вийшли з друку.
         Нині вже відзначаємо 199-ту річницю з дня народження нашого генія і пророка. Дата вже солідна, але й постать велична і тема для розмірковувань та вивчень неосяжна. Чому актуальною залишається його творчість? Які нові акценти в його розумінні?
         Що цей чоловік зробив вперше і наскільки важливою стала його праця? Як нам сприймати Шевченка? Чому в його творах таке велике місце відводиться долі?
         Над цим повинен розмірковувати кожен українець. Бо не зрозумівши ролі такого чоловіка в житті народу, нація втратить можливість народжувати Великих Синів.
         Коли Шевченко прийшов у світ і почав думати, то вже в інформаційному просторі був Котляревський з Енеїдою - енциклопедією народного життя, з  винятковими знаннями психології й характеру українців; не так давно відійшов Сковорода, жива правда філософії якого повнокровно струмувала. Це час Пушкіна (Шевченко був на його похороні), Гоголя, … – особливий час 19 сторіччя, який змінив історичний розвиток багатьох культур і народів.
         Шевченко не піднявся понад народом, він лише підтвердив його велику силу, він поставив Слово із пітьми у Світло національного життя.
          І увійшло воно в людей через відкриті серця.  Його голос і правда дозволили українцям мати з усіма народами нарівно високу культуру слова в часі або й попереду.
         Чому у всіх творах він використав епіграфи з Біблії? Що цим хотів сказати? Це оправдання чи попередження? Чому основні твори мають метафоричну назву?
         Чому взагалі Шевченко вдається до критики царської сім’ї, яка взяла участь у його викупі, чому не уникає гострого слівця?
Слово – найдієвіша сила в його долі! І це єдина сила, якій він покоряється 

     Ну що б здавалося слова…
     Слова та голос – більш нічого.
     А серце б’ється – ожива.
     Як їх почує!..
     Знать од Бога
     І голос той і ті слова
     Ідуть меж люди!

         Чому у всіх творах бачимо Шевченка дуже набожним і водночас читаємо богохульні тексти?
         Чому?… Чому?… Чому?… Можливо відповідь на деякі запитання допоможуть знайти нові друковані твори, на перегляд яких ми вас запрошуємо. Ви можете ознайомитись та взяти почитати їх у нас на абонементі, або ми замовимо їх для вас у  Відділі використання єдиного книжкового фонду.



Зав. сектором укр. книги та народознавства
Абонементу ЦМБ ім. М.Горького                                                   Шпак Т.М.

Немає коментарів:

Дописати коментар