Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

середу, 18 березня 2015 р.

«Дідусь, якого я не знав»

17 березня  в ЦМБ ім. М.Горького зібралися студенти КрНУ ім. М.Остроградського презентацію книги Миколи Івановича Сергієнка «Дідусь, якого я не знав».  Нещодавно бібліотеки ЦБС для дорослих отримали 60 примірників цієї книги –  літературно-документального видання з відомостями про Павла Петровича Молокова-Журського – видатного українського вченого, репресованого і реабілітованого тільки посмертно.
        

Цінність книги Миколи Сергієнка в тому, що автору вдалося знайти в численних архівах, бібліотеках та музеях майже всі матеріали про життя і долю видатного вченого, свого дідуся – лісника, агронома, геолога і краєзнавця П.П.Молокова-Журського. Українця з великої літери, який довів причетність до рідної української землі всім своїм життям, та й самою смертю в сталінських катівнях. Ця книга – справжній обеліск гідному представникові «розстріляного покоління», чий життєвий шлях прослався всією Україною, та доля його нерозривно пов’язана і з Кременчуком теж. 


Із постаттю вченого присутніх познайомила  старший науковий співробітник Кременчуцького краєзнавчого музею Гришко Лідія Василівна.  Саме вона активно долучилася до збору матеріалів для видання  книги «Дідусь, якого я не знав».  Найбільший інтерес викликала розповідь про кременчуцький період життя Молокова-Журського, який виявився найбільш плідним в біографії вченого.


Звичайно, дуже хотілося поспілкуватися безпосередньо з самим автором. І хоча М.І.Сергієнко – мешканець Бердянська, але завдяки скайп-конференції присутні змогли почути з перших вуст ідею та історію написання книги про дідуся.
Для короткого історичного екскурсу в минуле та сучасний стан краєзнавства в Кременчуці, зокрема краєзнавчої бібліографії, ведуча  заходу – головний бібліотекар сектору бібліотечного маркетингу В.М.Старкова запросила  до слова провідного бібліографа інформаційно-бібліографічного відділу ЦМБ ім. М.Горького.
Завершив захід перегляд віртуальної виставки «Видатні вчені Полтавщини», створеної працівниками відділу технічної літератури ЦМБ ім. М.Горького, де серед імен видатних діячів науки Полтавського краю та Кременчуччини гідне місце займає ім’я П.П.Молокова-Журського.

Це стало можливо завдяки маленькій книжечці, звідки можна дізнатися про долю і життєвий подвиг людини, яка мала щастя знайти свій вірний шлях в житті та науці та гідно пройти його. Молоков-Журський – представник покоління «революційних мрійників», які активно діяли до революції та вийшли на передній план у 20-ті роки. Саме це покоління мало відіграти значну роль у процесі будівництва української нації. То ж саме вони і були під корінь знищені сталінським режимом. Але історія зберегла для нас в архівах, бібліотеках та музеях наукові праці талановитого вченого. Тепер вони доступні для кожного з нас і в електронному вигляді завдяки додатку до книги – диску, де зібрані його  книги та статті.

Бібліотекарі щиро вдячні автору книги – Миколі Івановичу Сергієнку та Лідії Василівні Гришко за щедрий дар – близько 60 примірників книги «Дідусь, якого я не знав». Тепер в фондах бібліотек нашого міста житимуть ці книги! 


Немає коментарів:

Дописати коментар