Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

пʼятницю, 12 квітня 2013 р.

Чорнобиль – біль душі людської


Чути птиць із непроглядних нетрів,
Світить сонце з голубих небес.
Грізна зона. Тридцять кілометрів
З центром на Чорнобильській АЕС.

                                                                                                        М. Луків

26 квітня 1986 року… Ця дата на довго залишиться в пам’яті людства.   Героїв-трудівників чорнобильської епопеї будуть пам’ятати довго, поки житиме Земля і люди, які житимуть на ній.
         Не обійшов Чорнобиль своїм  гарячим подихом і Кременчук.
        
В нашому місті започатковано «Книгу пам’яті» про людей, які ціною свого власного життя зберегли нашу Землю.
Книга Пам’яті постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи м. Кременчук та Кременчуцького району Полтавської області. – 2011. – 110 с.          

         Гусев О. 25 років віч-на-віч з «Чорнобилем»: Документально-публіцистичний твір. – К.: ПП «Золоті ворота», 2011. -  624 с.  Цей документально-публіцистичний твір, який автор-чорнобилець писав майже щоденно протягом чверті століття, додає не тільки нові документальні матеріали і фото з Чорнобильської АЕС, а й віри в обов’язкову перемогу над цією атомною бідою усієї планети.
         Біль і тривоги Чорнобиля/ Упоряд. Ю. В. Сафонов. – К.: ВАТ «Вид-во «Київська правда», 2006. – 288 с.     Автори, що були безпосередніми свідками і учасниками ліквідації аварії на ЧАЕС, діляться своїми спогадами про тривожні для України й усього світу дні весни і літа 1986-го, розмірковують над долями чорнобильців, болючими проблемами відчуженої тридцяти кілометрової зони і самої станції. Їхня розповідь доповнена фото сюжетами про подолання наслідків Чорнобильської трагедії.

Чернобыль. Зона отчуждения. – Х.: Клуб семейного досуга, 2011. – 318 с.     В книзі зібрані спогади, які проливають світло на послідовність і характеристику аварії, що тривала не один день, на способи і методи, що застосовувалися тоді, для ухвалення багатьох важливих рішень у боротьбі з наслідками.
        
Чернобыль. Неизвестные подробности катастрофы. – М.: Вече, 256 с. – (История на устах).  Ця документальна повість розповідає про невідомі факти Чорнобильської катастрофи. Написана вона по гарячим слідам поїздок у Чорнобиль в травні і вересні 1986 року. Через цензуру в ті роки вона не була опублікована, і багатьох героїв вже нема в живих.

                   Біденко М. Оксамитовий сезон 1986-го. Чорнобиль і його солдати // Березіль. – 2012. - № 3-4. – С. 2.   Михайло Біденко - відомий журналіст і письменник, офіцер запасу незабаром після аварії був призваний «на перепідготовку» у хімічні війська, які проводили дезактивацію, а також дозиметричну розвідку території, що примикала безпосередньо до зруйнованого четвертого блока ЧАЕС, де сповна пізнав усе, що відбувалося в той страшний час у самому епіцентрі катастрофи. І тому більш ніж будь-хто мав моральне право на такі гострі судження про все побачене і почуте, що увійшло в його повість «Оксамитовий сезон», яка стала одним з найбільш чесних і глибоких творів вітчизняної документальної прози про чорнобильські події.

         Загреба М. Пропусти Чорнобиль крізь серце: Фотокнига. – К.: «Спалах», 2002. – 120 с.    Ця фотокнига – захоплива розповідь про мальовничий древній поліський край, убитий радіацією, примушує поглянути на чорнобильську катастрофу не тільки як на техногенну, але й під іншим кутом зору – гуманітарним, і замислитись на тим, що ми втратили в історичному, культурному, природничому та мистецькому значеннях: до аварії на Поліссі зберігалися, як ніде в Україні, найдавніші звичаї, традиції культури та побуту слов’ян.. Правдиву, емоційну оповідь М. Загреби ілюструють його фотографії.

         Спогади  сучасників подій дозволяють осмислити катастрофу, розкрити правду про події, перейнятися людським болем, людськими стражданнями, змушують замислитися над уроками минувшини й сьогодення людства.

 Головний бібліограф ЦМБ ім. Горького                    Ткаченко Н. М.
                                                                        


Немає коментарів:

Дописати коментар