Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

понеділок, 1 серпня 2016 р.

    «Слово – роду і нації символ і код»

Добру традицію зберігає відділ мистецтв ЦМБ ім.М.Горького, підтримуючи тісні творчі стосунки з літературними об'єднаннями міста. Ось і 31 липня, незважаючи на спекотний день, але в теплій атмосфері бібліотеки, зібралося чимало народу.
Відзначали вихід у світ 11-го і 12-го випусків альманаху "Кременчук літературний" Міської спілки літераторів "Славутич". В обох збірках представлені твори членів "Славутича", яких по праву можна вважати метрами кременчуцької літературної ниви. Більшість з них здобула нагороди, неодноразово друкувалась у книгах і періодичних виданнях, має авторські збірки.


Презентація була дуже насиченою. Вітали один одного з черговим альманахом.Читали свої твори.  Говорили про наболіле: і про складності підготовки збірок, і про їх оформлення, і про редакцію творів... Але для читачів не це є головним. Головне, що альманахи відбулись, що кременчуцьке літературне слово голосно продовжує звучати Україною.



Вразив різноманітністю і багатством змісту останній, 12-й випуск, присвячений 25-й річниці Незалежності України та 445-річчю заснування міста. Не випадково крізь нього щемким болючим нервом проходить патріотична і громадянська теми, які зараз стали провідними для славутян Ф.О.Чужі, О.А.Пилипчук, О.Пантелея, І.Герасименка, В.Головченка.
"Славутич" - не замкнене у собі творче об'єднання, воно залюбки розкриває сторінки свого альманаху для колег з інших літературних організацій міста і країни. Тому й опубліковані у його 12-му випуску твори вже відомого у Кременчуці молодіжного об'єднання "Творчий Кременчук", школярів - членів клубу фантастів і літературно-творчої студії "Нове сузір'я". Молоді автори Л.Міфтахова, П.Жидков, А.Кучменко, А.Шевченко дякували за надану можливість розмістити свої творіння в альманасі, а їх проза і поезія доводить, що молодість буває не тільки легковажною, але й вдумливою.
Чудово, що члени "Славутича" опікуються творчістю молоді - славутянин В.Голуб є наставником "Творчого Кременчука", а Н.Данько - "Нового сузір'я".
Щире хвилювання пережили гості заходу, слухаючи гостю з Дніпра Ганну Теряник - волонтерку АТО. Перевозячи поранених бійців по шпиталях, вона ніби проживає їх життям, вбираючи у себе їх біль і надії. Її повість "Попутчики" - це розповідь про те, що побачила і почула за два роки війни. Добрий порив душі - дарувати книги у бібліотеки! Завдяки ньому поповнюються краєзнавчі фонди бібліотек, і кременчужани мають можливість ознайомитись із творчістю місцевих прозаїків, поетів, краєзнавців, науковців.




І "Славутич" не став остронь цієї традиції, даруючи  ЦБС для дорослих примірники своїх альманахів. Сподіваємось, що це започаткування продовжиться у подальшому, і користувачі бібліотек зможуть тішитися новити творами славутян. Дякуємо також і доброму другу відділу мистецтв Ф.О.Чужі - упоряднику і голові редколегії "Кременчука літературного", завдяки ініціативі котрого альманахи надійшли до бібліотек.
Багато було на презентації спілкування, хвилювань, радості і побажань. Відпустивши своїх "ластівок" у  вільний політ, славутяни  вже сподіваються на чергові випуски. Побажаємо ж їм нових творчих поривів і нових збірок!


Шиндіна О.П.,завідуюча відділом мистецтв ЦМБ ім.М.Горького

Немає коментарів:

Дописати коментар