Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

четвер, 29 січня 2015 р.


Біль і пам’ять


Вечір, що відбувся до Міжнародного дня па’мяті жертв Голокосту в Міському палаці культури, зібрав багатьох небайдужих кременчужан, які прийшли вшанувати безневинно загиблих у роки війни. Як свідчать архівні джерела та очевидці тих трагічних подій, у Кременчуці, де мешкало – від загальної кількості його громади – близько 40 відсотків єврейського населення, тільки 28 жовтня 1941 р. було розстріляно 3 тис. євреїв. Цей день в окупованому Кременчуці його мешканці назвали «чорним». Після цього на околиці наддніпрянського міста ще довго лунали постріли: вбивали малих і старих, вбивали всіх, і навіть вагітних жінок. Свідки розповідали, що сира, окроплена кров’ю холодна земля ще довго двигтіла від поранених, але ще живих людей. Від пострілів фашистських загарбників тоді загинуло більше 8 тис. місцевих громадян єврейської національності. Такі вбивства велися повселюдно.


Як свідчать документи Норнбергського трибуналу, чи не найбільшою братською могилою у тій війні стало польське місто Освенцім, де загинуло 2,5 млн. чоловік, 90 відсотків з яких були люди цієї національності. За традицією, що склалася протягом останніх років, цього дня в пам’ять про трагічно загиблих у тій війні 6 млн. євреїв, запалюють 6 свічок. Безпрецедентний прояв зла, який проявили фашисти, світова спільнота ніколи не забуде.
Слід додати, що захід організували й провели благодійний фонд «Марш життя», філія № 8 ЦБС для дорослих (завідувачка Любов Карпова), працівники Управління освіти міськвиконкому, міського краєзнавчого музею та Міського палацу культури.

Федір Чужа, журналіст

Немає коментарів:

Дописати коментар