Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

середу, 21 січня 2015 р.

Ми славного роду  

         22 січня 1919-го було проголошено Акт злуки всіх українських земель, об'єднання двох українських державних утворень – Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину Соборну незалежну українську державу.
Багато століть український народ був розділений на частини між сусідніми країнами, був змушений жити за різними правилами та законами. Та Україна вистояла, виборола свою суверенність, об'єднала українські землі в одну з найбільших європейських держав. 
І сьогодні ми з гордістю згадуємо про тих, хто боровся за об'єднання національно - демократичних сил українства, тих, хто прославив Україну, зіграв вагому роль в історії українських земель, став її символом, залишив слід в історії не тільки України.
А допоможуть нам в цьому книги – новинки, які з'явились в нашій бібліотеці, і з якими ми хотіли вас познайомити.
  

Це 11 книг одного формату, однаково оформлених, хоч і різних видавництв, невеликого розміру, але в твердій обкладинці. Такі приємно брати до рук. Книги вийшли переважно в 2013-му році в Харкові, Києві і одна в Кіровограді.
Кожна книжечка розповідає про окрему історичну особистість, за винятком князів Острозьких. На обкладинках – кольорові портрети героїв книг та коротка інформація про особи.
Книги захоплюють з перших сторінок, багато цікавої інформації, сприймаються одночасно і як історичні праці і захоплюючі романи, адже життєві історії особистостей непрості, вплітаються в історичні реалії тих часів: війни, кохання, інтриги, а ще цілеспрямоване відстоювання інтересів рідної землі, просвітницька діяльність.

Такими постають перед нами князі Острозькі. Саме вони виступили продовжувачами давньоруських політичних та культурних традицій. Видання Острозької Біблії у 1581 р., створення Острозької друкарні, заснування Острозької академії сприяли тому, що русини-українці змогли зберегти свою етнічну, культурну і пов'язану з ними конфесійну православну ідентичність.
     
Це дивовижна, надзвичайна Роксолана. Вона була полонянкою, а стала вершителькою доль, володаркою Сходу. Чи тільки розум і врода були її зброєю? Звісно ж, ні. Воля і сила духу піднесли Роксолану на вершину, й вона залишилася там у всій своїй величі – надзвичайна жінка, частинка нашої історії. 


Це Петро Конашевич Сагайдачний – один з найвизначніших козацьких гетьманів Війська Запорозького, видатний полководець, захисник української культури і духовності. Перемоги Сагайдачного в походах до Криму й Туреччини, під Москвою сприяли зростанню міжнародного значення українського козацтва, перемога в Хотинській битві на чолі 40-тисячного козацького війська зупинила наступ Османської імперії на Європу.

Попереду було ще багато перемог і поразок. Попереду було і появлення України - Гетьманщини під проводом великого гетьмана Богдана Зіновія Хмельницького. Завдяки діяльності Хмельницького майже все українство, незважаючи на станові інтереси, виступило єдиною як ніколи силою в боротьбі за національне визволення. То ж можемо запропонувати Вам книжку про Б. Хмельницького і про гетьмана Івана Самойловича.
    
Наступна книга розповість нам про великого Гоголя – співця української ментальності. Микола Васильович ніколи не забував рідної землі, але його щедра душа, як та чарівна квітка папороті, цвіла і на просторах Росії, і під благодатним небо Італії, і скрізь, де лунав гімн безсмертному серцю Людини. 


З наступних трьох книжок перед нами постануть діячі буремного початку ХХ століття, новітньої історії України: автор 9-томної "Історії України-Руси" і перший голова Української Народної Республіки Михайло Грушевський; останній гетьман України епохи громадянської війни Павло Скоропадський; "батько українських степів", лідер анархістів Нестор Махно.

І завершують список постатей діячі сучасності: суперечливий перший секретар ЦК Компартії України Петро Шелест і невід'ємна частина історії нашої країни, перший президент сучасної незалежної України, обраний українським народом – непересічний та неоднозначний Леонід Кравчук. 

"Національна ідея полягає в тому, щоб побудувати в Україні духовне, політичне й економічне національне життя, – переконаний Леонід Макарович. - Ми повинні розмовляти своєю мовою, співати своїх пісень. … Національна ідея полягає в тому, щоб ми створили своє життя багатим і духовним". Саме це на думку Леоніда Кравчука, - єдина національна ідея, що примирить і політиків, і Україну.

Якщо Вас зацікавили ці книги, запрошуємо ознайомитись з ними на книжковій виставці – досьє "Ми славного роду"  у відділу абонементу ЦМБ ім. М.Горького, що на вулиці Леніна, 11. Книги можна не тільки переглянути, а й взяти з собою почитати.
Інформація про ці новинки прозвучить також 22 січня в радіоефірі Кременчуцької телерадіокомпанії.

Чекаємо на Вас в нашій бібліотеці!



1 коментар: