Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

пʼятницю, 25 жовтня 2013 р.

       Нечасто нашу бібліотеку відвідують гості з Києва. Тому нам було дуже приємно приймати в стінах ЦМБ ім. М.Горького представників  Аналітичного центру «Бюро економічних та соціальних досліджень», які спільно з ЦМБ  ім. М. Горького 24 жовтня провели семінар – тренінг «Електронне урядування». Аналітичний центр, реалізовуючи ініціативу «Партнерство «Відкритий Уряд» у рамках проекту «Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування» спільно з бібліотеками області вже провів серію тренінгів у рамках проекту, і Кременчуцька міська ЦБС  для дорослих прийняла естафету.

Тренінг проводив Вадим Штефан, керівник проекту. Зі вступним словом на семінарі виступила заступник директора ЦБС  для дорослих Сизон Н.А. Вона підкреслила важливість цієї події, необхідність отримання нових знань, які так потрібні громадянам, щоб у повній мірі реалізовувати свої можливості у сфері е-врядування. «У вас є знання, у нас – бажання їх отримати. Ми повинні об’єднатися – в цьому наша сила!». 
Зважаючи на життєвий досвід, ми звикли вважати семінар чимось нецікавим та нудним. Тож коли замість «начитки лекційного матеріалу» між тренером та аудиторією почала точитися жива бесіда, це значно пожвавило атмосферу.
Спочатку пан Штефан запропонував ближче познайомитися і кожному присутньому дати відповідь на запитання: «Що Ви очікуєте від цього тренінгу?».  В бібліотеці зібралися представники громадський організацій Кременчука, бібліотекарі міста та Кременчуцької районної ЦБС, читачі.  Всі присутні висловилися про те, що нові навички допоможуть їм в роботі і житті. Кожен відзначив, що набуті знання передасть іншим.
В ході семінару, який скоріше можна назвати дружньою зустріччю, дізналися багато цікавого та обговорили питання, які виникають в ході реалізації ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд». Наприклад,  електронна демократія – це запобіжник на шляху протидії корупції, чи підстава не реагувати чиновнику на звернення громадян? Адже ще немає чітко прописаного регламенту щодо обов’язкової реакції чиновника на подібні запити. Дізналися, що через моніторинг звернень людей до  «Урядового контактного центру» держава отримала унікальну можливість дізнатися, як і чим живе народ, що його хвилює.
Про корисні сайти розповіла Микитенко Н.В. – керівник інтернет-центру ПОУНБ ім. Котляревського, тренер «Бібліомосту». Особливе захоплення у присутніх викликав сайт «Владометр» - з його допомогою ви зможете контролювати виконання передвиборчих обіцянок уряду і Президента. Здається, ніхто досі й не здогадувався, що зниклий мобільний телефон можна розшукати за допомогою сайту МВС України, та ще й побачити фото свого дільничного міліціонера! А якщо документи на вашу земельну ділянку не відповідають даним, розміщеним на сайті кадастру земельних ділянок www.zem.ua, то ви взагалі  не зможете її продати!
         Не встигли ми й озирнутися, як час, відведений на семінар, вже майнув. І, виявляється, що е-врядування – зовсім не страшна і «надумана» штука, а дієвий інструмент в руках громади. Сьогодні нам його дали в руки, тепер треба починати їм користуватися. Звикати потроху, що спілкування у віртуальному просторі тепер доступне і з  можновладцями.
А семінар – це приємна можливість змістовно поспілкуватися і гарно провести час з розумними людьми!



1 коментар:

  1. Все чудово. Але чому ви вважаєте, що гості були з Києва? АЦ "Бюро економічних та соціальних досліджень" знаходиться у Полтаві http://uk.wikipedia.org/wiki/АЦ_%22Бюро_економічних_та_соціальних_досліджень%22

    ВідповістиВидалити