Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

пʼятницю, 18 жовтня 2013 р.

До Дня українського козацтва


14 жовтня в Україні відзначається День Українського козацтва. Саме тому до цієї дати працівники бібліотек Кременчуцької міської  ЦБС для дорослих провели ряд цікавих заходів, за допомогою яких молоде покоління українців змогло більше дізнатися про славне історичне минуле нашої Батьківщини.
Так, в бібліотеці-філії №3  провели, для учнів ПТУ№6 історичну панораму "Бог не без милості,козак не без щастя".
Бібліотекар юнацького відділу Яблуновська В.В. розповіла про одну з найлегіндарніших сторінок української історії - звитяжну історію славного українського козацтва. Мета заходу: ознайомити дітей з періодом козаччини,виховувати шанобливе ставлення до власної історії і спонукати до наслідування кращих козацьких рис.
 Гості заходу з інтересом переглянули відеоролик " Обличчя історії. Богдан Хмельницький", віртуально побували на битві під Берестечком. Під зворушливі ритми "Запорізького маршу", учасники урочистого зібрання взяли участь у літературному монтажу. Під звуки маршу хлопці відчули себе нащадками славних українських козаків. 
До уваги відвідувачів у бібліотеці організована книжкова виставка "Козаки з батьківщини", на якій представлені книги, по сторінках яких до нас через віки дійшов шелест козацьких знамен, брязкіт козацької зброї, стогін української землі від копит навальних ординців, бій як блискавка, як межа між життям і смертю, між минулим і майбутнім українського народу. Хай же козацькому роду не буде переводу!

14 жовтня в бібліотеці-філії №4  відбувся вечір історичної пам’яті «Ми роду козацького діти, землі української цвіт».
         Бібліотекарі ставили собі на меті ознайомити юнацтво з періодом козаччини в історії України та  найвідомішими і видатними  діячами того часу, прищепити молоді шанобливе ставлення до власної історії, почуття гордості за нашу державу.
Під час заходу звучали уривки з українських народних дум та пісень про козаків, демонструвалися слайди з зображенням життя та побуту часів козаччини.
         Учасниками вечору історичної пам’яті були члени молодіжного клубу «Гармонія» та юнацтво ЗОШ №8.

Козацьке минуле так глибоко й органічно вкарбувалося в історичну пам`ять, що його історична значимість не викликає сумніву у людей з різними поглядами на політику, історію.

       До цієї події в рамках святкування Дня українського козацтва відбулася година спілкування «Хай козацька мудрість воскреса щоденно», організована бібліотекою-філією № 2 . 
       Захід відбувся 14 жовтня в ЗОШ № 18. Вступне слово про свято було надано бібліотекарю юнацького відділу Подойніковій  О.В.  Учнівська молодь прослухала історію розвитку українського  козацтва, особливу зацікавленість визвала історія про те, як на Запорізькій Січі молодих хлопців приймали у козаки, про козацький побут та звичаї .  Звучали вірші  про козаків, Україну у виконанні учнів Дубчак Наталії та Алексеєвої  Дар`ї.
       Всіх присутніх зацікавила вікторина «Чи знаєш ти історію козацтва?» та виставка «Рідна земле моя, ти козацькою славою щедра»., яку презентувала бібліотекар бібліотеки-філії № 2.
       Такі години спілкування  дуже необхідні для підростаючого покоління. Українське козацтво та його славні традиції невмирущі! Відроджуючи історію, закладаємо міцний фундамент для майбутнього.


           16 жовтня   у приміщенні читального залу   ЦМБ ім. М.Горького  відбувся літературно-музичний вечір «Хоругви слава козацька»  для учнів ПТУ № 26. 

Захід відкрив   заслужений діяч культури М.С. Козак. Він виконав пісню «Козакуйте, козаки».
           
Із вступним словом виступила бібліотекар  Волощенко Н.О., де розповіла про історію козаків, їхню хоробрість, високу мораль, любов до рідної землі  та визначну роль в житті  України. Також була  надана інформація  до 350-річчя оголошення м. Гадяча гетьманською столицею. 
           


Були продемонстровані  кольорові ілюстрації козацької атрибутики (герб, прапор, тризуб, люлька козацька та булава), зображення  фотографій гетьманів України.
   Заслужений діяч культури М.Козак виконав українські народні пісні про славне минуле нашої країни:  «Їхав козак за Дунай», «Будем жити, будем любити…», «Запорізькі козаки», « Максим козак Залізняк»..
           Після цього  учням був показаний музичний  фільм, створений бібліотекарями в програмі  «Кіностудія  Windows live». Це яскраві фрагменти з фільму « Козаки»  з Богданом Ступкою в головній ролі. У ньому звучав 
«Марш запорізьких козаків» у виконанні духового оркестру Київського військового округу.
          


Учням була цікава така презентація заходу, і вони активно брали участь у ньому. Учень   училища №26 з булавою в руках  прочитав вірш   «Стрілецький романс»,  за що був  відзначений та нагороджений  книгою, подарованою   активними користувачами читального залу.

Немає коментарів:

Дописати коментар