Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

пʼятницю, 24 лютого 2017 р.

        ШУКАЧ  СОНЦЯ
175-річчя від дня народження живописця Володимира Орловського є доброю нагодою нагадати українському суспільству про його великих і достойних співвітчизників, чиї імена відомі в усьому світі.
Володи́мир Дона́тович Орло́вський (1842 —1914) — український живописець, академік Петербурзької академії мистецтв.
Народився у Києві 1 лютого 1842 року. Початкову художню освіту здобув у 2-й київській гімназії. На обдаровання гімназиста Володимира Орловського звернули увагу художник І. М. Сошенко, який колись привів до академічної майстерні К. П. Брюллова малярчука Тараса Шевченка, та директор гімназії М.К.Чалий. З їх листами до Тараса Григоровича, вже відомого поета і художника, який тільки-но повернувся із заслання, прибув талановитий юнак до Петербурга. Т.Г.Шевченко допоміг Орловському вступити до Петербурзької Академії мистецтв, яку той блискуче закінчив по класу пейзажу.
В.Орловський. ''Село''. 1879 р.
За період навчання отримав всі існуючі академічні нагороди: в 1862 - малу срібну медаль за пейзажі, в 1863 - велику срібну медаль, в 1866 - малу золоту медаль. В 1874 році став Академіком Петербурзької Академії мистецтв, а в 1878 році  — професором.
Після закінчення Академії В.Орловський вивчав сучасне мистецтво у Франції, де близько познайомився з творчістю майстрів так званої барбізонської школи.
В.Орловський. ''Сінокіс''. 1878 р.
Після повернення із Франції з 1886 р. В.Орловський живе постійно у Києві. Колишня приватна садиба Орловського розташована під №28 на Гоголівській вулиці.
Володимир Орловський брав участь у діяльності малювальної школи М.Мурашка, був одним із організаторів Київського художнього училища. З великим успіхом проходили його виставки в Києві і за кордоном. Він досяг визнання колег і широкого кола шанувальників мистецтва. Його картинами захоплювався й купував Олександр III, неодноразово пропонуючи художнику місце при царському дворі, на що Орловський не погоджувався. Він розумів, що, здобуваючи матеріальний добробут і високе становище в суспільстві, втрачає свою свободу: «Все моє життя — це живопис, ніщо інше в житті мене не цікавить».
В.Орловський. ''Хата''. Поч. 1880-х рр.
Велика заслуга В. Орловського в тому, що він одним із перших серед українських художників почав розвивати тему українського національного пейзажу.
 Пізніше він напише: «Живопис люблю більше від життя, заради нього з дитячих років зазнав багато горя, прокляття батька, гіркі сльози матері...».
             «Шукач сонця» - так називали сучасники Володимира Орловського. У пейзажах майстра  природа постає в її поетичній принадності та величі.  У його картини закладено велику правду життя, де виразно лунає тема батьківщини й народу. Він одним із перших художників розвинув і підняв український пейзажний живопис на нові рубежі. Художник подарував світу багато картин. Серед них такі улюблені багатьма та відомі роботи як:  «Кримський пейзаж»,  «Жнива», «Перед шквалом», «Захід сонця», «Болото», «В степу», «Вечір», «Сівба», «Лісовий зруб», «Піски», «Село», «Рибалки» та багато інших.
           
В.Орловський. ''Хутір на Полтавщині''. 1879 р.
У 1914 році, під час перебування в місті Нерві в Італії, В. Орловський раптово помирає. Труну з тілом художника перевезено до Києва і поховано на Лук'янівському цвинтарі.
На честь художника в Києві названо вулицю. Твори Володимира Донатовича Орловського зберігаються за кордоном, у багатьох музеях колишнього СРСР, а в Києві, у Національному художньому музеї України, зберігається лише незначна частина його творчої спадщини.

Про В.Д.Орловського читайте у відділі мистецтв ЦМБ ім.М.Горького:
Орловський Володимир; Пимоненко Микола : Альбом. - Хмельницький : Галерея, 2006. - 192 с. -(Національний художній музей України)
Татарин А. Талант, підтриманий Шевченком // Образотворче мистецтво. - 2009. - № 2. - С.18
Орлова Є. "Шукач сонця" Володимир Орловський // Мистецтво в школі. - 2012. - № 7. - С.19
Міляєва Л. З архіву Володимира Донатовича Орловського // Студії мистецтвознавчі. - 2006. - № 1. - С.108
Шаров І.Ф. Художники України: 100 видатних імен / І.Ф.Шаров, А.В.Толстоухов. - Київ : АртЕК, 2007. - С.283

Шиндіна О.П.,зав.відділом мистецтв ЦМБ ім.М.Горького

Немає коментарів:

Дописати коментар