Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

понеділок, 16 січня 2017 р.

2017 рік - Рік Української революції 1917-1921 років 
  2017 рік проголошено Роком Української революції 1917-1921 років. Відповідний Указ підписав Президент України Петро Порошенко. Цим Указом одним із пріоритетів діяльності органів державної влади на 2017- 2021 роки визначено вшанування подій та видатних учасників Української революції 1917-1921 років.
Україна віднаходить своє коріння та переосмислює витоки власної державності.
    На початку 20-го століття світ побачив суверенну державу - Україну, якій не судилось вистояти у світовому військовому перевороті. Проте визвольний рух за відновлення державності не спинився, і, врешті, досяг мети: Україна знову стала незалежною, з 1991 року - назавжди. 
  
До 100-річчя подій Української Революції 1917-1921 років,  у відділі читальної зали ЦМБ ім. Горького організовано в віконній вітрині виставку-переосмислення «Бій за державність 1917-1921р.р.»
 Представлені матеріали відтворюють доленосні для України події революції, час визвольних змагань, героїчних спроб  визволення з-під російського імперського ярма,  відновлення української державності. Матеріали, представлені на виставці акцентують увагу на історичних фактах, що передували злуці, на об’єднавчому русі, який наприкінці 1918- початку 1919 року охопив майже всю Україну. Об'єднання УНР і ЗУНР стало моделлю цивілізованого демократичного, збирання територій в єдиній суверенній державі.
Також розглядається історико-правова концепція самостійності Української  держави, аналізуються перші демократичні вибори. історичне значення та уроки Української революції.
У другій частині виставки матеріали висвітлюють постаті громадсько-політичних діячів,  які брали активну участь у створенні та діяльності Української Центральної Ради та уряду Української Народної Республіки.   Це М.Грушевський, Винниченко,  С.Коновалець, М.Міхновський, С.Єфремов та  ін..
В центрі експозиції, (що зупиняє погляд перехожих) – світлини діячів революції, фото Маніфестації прихильників Української Народної Республіки на Софійській площі у Києві, 1917 р., світлина проголошення 1-го універсалу Центральної ради,  та коротка історична довідка про ті події.   Виставка оформлена на фоні українського прапора.
Боротьба українського народу за соборність своїх земель – одна із важливих сторінок нашого минулого. Слово «соборність» включає в себе єдність і згуртованість. У ньому ми чуємо слово «собор». Собор душі є у кожного із нас. Берегти його означає слідкувати за своїми думками, діями, вчинками. Одним із головних завдань собору душі є знати і пам’ятати свою історію. Тож вивчаймо власну історію і цінуймо здобутки попередників!
Тож вивчаймо власну історію і цінуймо здобутки попередників!

Немає коментарів:

Дописати коментар