Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

вівторок, 4 серпня 2015 р.

Украiнський  Донбас
Люди можуть помилятися. Якусь хибну ідею можуть вибрати собі за кредо. Можуть активно відстоювати помилкові рішення. Бува, заради цього поривають стосунки із друзями, навіть ідуть на смерть, або вбивають.
Як переосмислити свою думку? Як зрозуміти того, хто поруч і знайти точку дотику? Що нас може поєднати?
Для порозуміння люди прийшли... до Центральної міської бібліотеки ім.М.Горького, де у відділі мистецтв 30 липня відкрились Дні національних культур  у рамках проекту «Кампанія зміни громадської думки для руйнування негативних стереотипів та налагодження діалогів між жителями міста Кременчука». Проект реалізується громадською організацією «Культурний діалог» спільно з Літературним угрупуванням «СТАН».
 Перші три дні заходів (30, 31 липня і 2 серпня ) присвятили болючій темі - культурі Східної України.
"Український Донбас" розпочали невимушено - з творчої майстерні декупажу, проведеної учасницями об'єднання "Арт-Дом Кременчук". Спільно творили кременчужанки і колишні жительки Луганської і Донецької областей. Координатор проектів "Арт-Дому" Олена Нестерова підкреслила, що мета їх об'єднання - руйнування стереотипів у відношенні до переселенців, об'єднання жінок різних міст України.
Жінки Донбасу нічим не відрізняються від кременчужанок, жіноча енергія, що передається по колу, несе позитив.
У спілкуванні жіноцтва не було недомовок або негативу. Навпаки, займаючись творчою справою, вони відкривали одна одну, заряджались натхненням, цікавими ідеями, сміялись, обмінювались порадами.

Другий і третій дні "Українського Донбасу" для учасників принесли нове розуміння того, що відбувається зараз на Сході держави. Доктор філософських наук, професор Луганського Східно-Українського національного університету О.І.Єрьоменко ознайомив присутніх зі своєю книгою "Размышления о Луганской Вандее".
Свідок подій, що відбувались у Луганську в 2013-2014 рр., він виклав своє розуміння ситуації. У дискусії брали участь і переселенці, і кременчужани. 
Продовження дискусії й обмін думками тривали і наступного дня після перегляду документального фільму "Відторгнення. Битва за Україну". Жодного з глядачів фільм не залишив байдужим. Для когось події, що розгортались на екрані, пройшли крізь його життя. Глядачі, хвилюючись, ділились спогадами, переконаннями, враженнями.
Дні "Український Донбас" минули в емоціях, бурхливих розмовах,  хвилюванні і стали  кроком до порозуміння і зближення.

Шиндіна О.П.,зав.відділом мистецтв ЦМБ імМ.Горького

Немає коментарів:

Дописати коментар