Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

понеділок, 10 серпня 2015 р.

Роми України: із минулого у майбутнє


   Наприкінці липня — на початку серпня працівники читального залу центральної міської бібліотеки  імені М. Горького запропонували своїм користувачам захопливу подорож в  унікальний світ – інтерактивну виставку до дня пам’яті геноциду ромів «Роми України: із минулого у майбутнє», яку  підготувала бібліотекар І категорії Тристан О. І.

         
Така виставка  проводилась вперше, тому вона викликала неабияку зацікавленість з боку користувачів.
    Один з найзагадковіших народів в Україні – роми. Це нація, розкидана по всьому світу, її представники належать до різних релігійних конфесій і навіть говорять різними мовами. Під час Другої світової війни було знищено 80% усього ромського населення країн Європи.
     

На виставці були представлені книги, періодичні видання, художня література про ромський народ та їх видатних діячів, а також матеріали з мережі Інтернет, які розкривали питання місця ромів в сучасній світовій спільноті, особливості їхніх традицій, культури. Читачі мали змогу познайомитись з традиційними заняттями і професіями циган: музичним мистецтвом, роботами з металу, конярством тощо. Виставка містила також тематичні ілюстрації та атрибутику цього народу: циганську хустку, прикраси у вигляді намиста, браслетів, карти, дзвоники, статуетку коня, підкову тощо.       Цей захід супроводжувався традиційними циганськими мотивами. Окрему подяку хотілося б виголосити музичному магазину «Імпреза» за люб’язне надання музичних інструментів, які теж стали частиною інтерактивної виставки.
     



              Захід викликав велике зацікавлення у наших відвідувачів. Деякі з них активно долучилися: одна з наших постійних читачок, циганка за національністю, Альона Сердюченко надала власні матеріали, Ангеліна Прихожа принесла світлини свого прадіда (рома за національністю), статті з газет, гітару, ляльку в циганському вбранні, платівки з їх національними піснями.   
    Інтерактивна виставка була яскравою, насиченою ексклюзивною атрибутикою ромів, вона стала пізнавальною для багатьох користувачів і підняла завісу таємничості з життя цього волелюбного народу.



Немає коментарів:

Дописати коментар