Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

понеділок, 20 травня 2013 р.

ФЕСТИВАЛЬ "ТЬОМКІНСЬКІ ДНІ У КРЕМЕНЧУЦІ - 2013": ДОСЛІДЖЕННЯ І НАДБАННЯ



19 травня у Кременчуцькому міському палаці культури в рамках фестивалю «Тьомкінські дні у Кременчуці - 2013» відбулася дискусія «Полтавщина і Україна у світовому музичному просторі театру і кіно». На ній побували і працівники ЦМБ ім.М.Горького – завідуюча організаційно-методичним відділом Т.О.Майдак і завідуюча відділом мистецтв О.П.Шиндіна. У дискусії брали участь композитори Т.Оскоменко-Парулава і В.Гронський, музикознавець О.Чепіль і почесні гості – Олівія Тьомкін-Дуглас - вдова композитора Д.Тьомкіна, та Ейлін Шоу - внучата племінниця композитора (Велика Британія).




Полтавщина зробила величезний внесок у розвиток української і світової музики. Варто згадати такі славетні постаті, як піснярка Маруся Чурай, композитори М.Лисенко, М.Колачевський, І.Дунаєвський, брати Майбороди, О.Білаш, К.Мясков, А.Коломієць, чотириразовий лауреат кінопремії «Оскар» уродженець Кременчука Дмитро Тьомкін. Тому основною темою круглого столу стали творчі досягнення композиторів – вихідців з Полтавщини у царині видовищних мистецтв. Проводились паралелі між кіномузикою композиторів України і США, зокрема музикою І.Дунаєвського і Д.Тьомкіна.


Пані Олівія підписує подаровану книгу
Вдова композитора Д.Тьомкіна подарувала у відділ мистецтв видання його творів. Це був неочікуваний і цінний дарунок. Адже у нашому місті немає не тільки творів композитора, але навіть відомостей про нього. До відділу мистецтв неодноразово звертались користувачі, що намагались дослідити біографію та творчість митця. Зацікавлення виявляли фахівці і краєзнавці, студенти і школярі. І бібліотека не могла нічим їм зарадити, тому що імена композиторів-емігрантів за радянські часи замовчувались, а сучасна музикознавча література друкується крихітними тиражами, коштує дорого і через це майже не потрапляє до відділу мистецтв. 

Виступ завідуючої віддлом мистецтв О.П.Шиндіної



Бібліотека з величезною вдячністю і радістю прийняла в дар від пані Олівії партитуру твору «The First Christmas», сюїту для оркестру «It`s a Wonderful Life» з кінофільму «Це прекрасне життя» (в оркестровці Поля Моріа і Крістофера Палмера) і збірку вокальних творів композитора – його пісень до кінофільмів з акомпанементом для фортепіано. Відтепер ці видання в єдиному екземплярі будуть зберігатися у відділі мистецтв ЦМБ ім.М.Горького, і скористатися ними зможе кожен бажаючий. Нарешті прихильники творчості композитора Д.Тьомкіна зможуть самі виконати його твори і почути його музику не в електронному форматі, а наживо.


Твори Д.Тьомкіна

Композитор В.Гронський дарує книгу
І ще один цінний дарунок для професіоналів, любителів музики і краєзнавців – збірка «Музика – мистецтво серця!», що її передав у відділ мистецтв київський композитор Володимир Гронський.  Книга видана у 2012р. до 100-річчя від дня народження Георгія  Майбороди, уродженця Полтавщини. Георгій Іларіонович Майборода – видатний український композитор, диригент, педагог, громадський діяч. У статтях і публічних виступах композитора, його листуванні та у спогадах сучасників постає неординарна особистість, людина складної долі, великий патріот України. В.Гронський є автором вступної статті книги.
Нове видання про композитора Г.Майбороду


Ми щиро дякуємо нашим дарувальникам! Приємно, що у скрутні части безгрошів'я і відсутності організованого комплектування до бібліотеки потрапляють справжні скарби української і зарубіжної музичної літератури. Запрошуємо всіх користувачів бібліотеки до знайомства з новими надходженнями.

Шиндіна О.П., завідуюча відділом мистецтв ЦМБ ім.М.Горького

Немає коментарів:

Дописати коментар