Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

вівторок, 28 травня 2013 р.


"Щоб пізнати Шевченка,
замало всього життя"

   15 травня в професійно - технічному ліцеї ім. А.Макаренка відділом абонементу ЦМБ ім. М.Горького був проведений літературний урок "Молитва як літературний жанр в творчості Т.Г.Шевченка", приурочений даті вшануванню пам'яті Великого Кобзаря в день перепохованняння його на Чернечій горі).
     Творчість Шевченка сучасна, доказ тому - відеофільм та записи пісень у виконанні К.Скрябіна та групи "Трасформер" на твори Шевченка "В казематі" і "Калина", якими було розпочато і закінчено захід.
   Нагадаємо, що помер він 10 березня 1861 року в С.Петербурзі і був там похований. 18 травня труна з тілом великого Кобзаря прибула до Києва пароплавом "Кременчук". А 22 травня відбулося поховання великого сина українського народу на Чернечій горі поблизу Канева. Була виконана перша частина "Заповіту" нашого генія і пророка:

Як умру, то поховайте
Мене на могилі
Серед степу широкого
На Вкраїні милій,
Щоб лани широкополі,
І Дніпро, і кручі
Було видно, було чути,
Як реве ревучий.
Могила Кобзаря зразу стала місцем паломництва для українців і не тільки.
    Шевченко вимушений був більшу частину життя провести на чужині (тільки в засланні близько 10 років ). А душа і серце рвалися на вишневу Україну. Лише там він міг бути щасливим. Шевченко молився за Україну, як молився хлопчиком, коли пас ягнята за рідним селом і зробив у бур'янах свою першу книжечку; молився в солдатській казармі і линув думкою в дитячі літа, запитував у Господнього неба "чого маленькому мені тоді так приязно молилось, чого так весело було"… (Дуже гарно і поетично про "Молитву" Шевченка сказано в книзі Яреми Гояна. Світло з неба: есе, легенди, поезії, пісні. - К.: Веселка, 2008.)
   Юним слухачам на прикладі поезій Шевченка було показано, що його творчості притаманні всі види жанру молитви, характерні для українського романтизму: молитва, псалом, сповідь, заповіт, бесіда, повчання, откровення, видіння, диво, похвала, осанна тощо. У західноєвропейському ж романтизмі, на відміну від українського, кількість жанрів, що своїм походженням завдячують Святому Письму, є мізерною. Традиції молитовності Шевченка пізніше оживуть у вишуканих текстах Ліни Костенко.






   Справді, щоб пізнати Шевченка, замало всього життя. Знайдеться ще багато цікавих тем для допитливих читачів.
* Шпак Т.М. (зав. сектором української книги та народознавства відділу абонементу ЦМБ ім. М.Горького ЦБС для дорослих)

Немає коментарів:

Дописати коментар