Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

середу, 30 січня 2013 р.


                         120 – річчю центральної 
              міської бібліотеки присвячується!

Наприкінці ХІХ сторіччя в губернських містах України вперше відкриваються публічні бібліотеки. І хоча Кременчук був повітовим містом, він потрапив до їх числа. Центральна міська бібліотека веде свій родовід з 1893 року і є правонаступницею просвітницьких традицій.

31 січня 1893 о 12 годині, в залі засідання Міської Думи відбувається урочисте відкриття, присвячене цій події.
В кінці 30-х років, можливо у 1936 році, в пам’ять про перебування в нашому місті письменника М.Горького міській бібліотеці присвоєно його ім’я.   Із спогадів мешканців міста відомо, що до війни бібліотекою керував дуже розумний чоловік, що бібліотека мала унікальний фонд літератури.
Через кілька днів після визволення міста в 1943 році бібліотека відновила свою роботу. І почалася ця робота з збирання книг, їх вдалося зібрати громадськості міста  4800 екземплярів.

 70-ті роки відзначені насиченими подіями бібліотечного життя. Центральна міська бібліотека імені М. Горького однією з перших в Україні  перейшла на роботу в умовах централізації.

Стало тісно ЦМБ ім. М. Горького. За рішенням міської влади в січні 1981 року бібліотека отримала додаткове приміщення по вулиці Щорса 66/13 і відсвяткувала новосілля. 


Озираючись на пережиті роки, є про що згадати, і можна підбити підсумки. Центральна бібліотека сьогодні стала одним із найшановніших бібліотечних закладів Кременчука, авторитетним культурно-освітнім центром, справжнім осередком культури й духовності, у якому громадянам прищеплюються любов до рідного слова, мистецтва та письменництва України, який консультує, вчить, інформує, рекомендує, приваблює…
Центральна бібліотека сьогодні – це:
         -  головна книгозбірня Кременчука і методичний центр усіх бібліотек міста;
більше 300 тисяч фонду (500 тисяч електронних записів в електронному каталозі і базах даних відділів ЦМБ);
22 тисячі користувачів;
нові креативні форми роботи і нові послуги, серед яких скайп-консультації, навчальні курси і тренінги;
пункти вільного доступу до Інтернету в юнацькому відділі та читальному залі (завдяки перемозі у конкурсі «Бібліоміст» в 2011 році).

Але, найголовніше, за всім цим стоїть колектив спеціалістів високої кваліфікації. 50 справжніх професіоналів - найкраще надбання бібліотеки. Працівники бібліотеки - люди креативні, ініціативні, з ясним розумом і невпинним прагненням до пізнання. Колектив – це дружна родина, яка злагоджено робить велику спільну справу. Бібліотекарі працюють на перспективу, свідомо і професійно сприймають зміни.
Міська влада активно підтримує роботу бібліотеки, допомагає вирішувати всі проблеми.
Все, що робиться в бібліотеці: чи то зустріч із цікавими людьми, чи книжкова виставка, чи оформлення зовнішнього вигляду бібліотеки – то для наших читачів, то – із думкою про них.

І тому вже  120 років бібліотека живе з читачами і для читачів. 

зав. організаційно - методичним відділом ЦМБ Тетяна Майдак.

Немає коментарів:

Дописати коментар