Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

вівторок, 22 січня 2013 р.

ДО 120-РІЧЧЯ ВІДКРИТТЯ ЦЕНТРАЛЬНОЇ МІСЬКОЇ БІБЛІОТЕКИ ІМ.М.ГОРЬКОГО

Наближаеться знаменний день для працівників ЦМБ ім.М.Горького і користувачів бібліотеки! Адже 31 січня  2013 року виповниться 120 років нашій бібліотеці! Бібліотекарі всіх відділів активно готуються до цієї приємної подіїї, пропонуючи користувачам прочитати  найкращі і найцікавіші видання, що з любов'ю зберігаються у фондах ЦМБ.


Виставка-експозиція
«Книга в мистецтві, мистецтво у книзі»

- таку назву має книжкова виставка відділу мистецтв, присвячена 120-річчю ЦМБ ім. М. Горького.
     Виставка розміщена у читальному залі відділу. На ній експонуються 80 екз. книг, отримані відділом мистецтв у 2009 – 2012 рр., які становлять золотий фонд відділу.




   Перший розділ виставки «Книга в мистецтві» – це експозиція з 12 репродукцій картин, сюжетом яких є книга та читачі, такі, як твір Арчимбольдо «Бібліотекар», або «Бібліофіл» живописця Жоржа Крогера, і т.д. Репродукції оформлені у вигляді книжкового розвороту, на них вказана назва твору мистецтва, а також наведені цікаві факти, що стосуються поліграфічного оформлення книг та читання. Наприклад: 
     "Одна з найбільш незвичайних у світі книг - «Божественна комедія» Данте - була написана на аркуші паперу розміром 80 х 60 см ченцем Габріелем Челані. Вона містить 14000 віршів. Якщо подивитися на лист з деякої відстані, то можна побачити барвисту карту Італії. На цю працю Челані витратив чотири роки". Або "На питання: "Які 5 книг ви взяли б із собою на безлюдний острів?", - Бернард Шоу відповів, що взяв би із собою 5 книг з чистими сторінками. Цю концепцію у 1974 році втілило в світ американське видавництво "Harmony Books", яке випустило книгу, що складалася з 192 чистих сторінок, и мала назву "Книга Ніщо". Книга знайшла свого покупця і згодом неодноразово перевидавалась".










Другий розділ виставки «Мистецтво у книзі»  присвячений літературі, яка розкриває перед читачами світ прекрасного.
        Слід зазначити, що представлені на виставці книги є шедеврами українського поліграфічного мистецтва, і це дає змогу нашим користувачам  у всій повноті насолоджуватися творами майстрів різця та пензля.
Література розміщена за видами мистецтва – живопис, архітектура, декоративно-прикладне мистецтво, театр, музика тощо. Особливо хочеться звернути увагу на книгу:

      Кара-Васильєва Т. Історія української вишивки / Тетяна Кара-Васильєва.-К.: Мистецтво, 2008.- 464 с., іл. – Резюме англ., рос. та франц. мовами

       Книга-альбом всебічно висвітлює основні етапи розвитку всесвітньо відомої української вишивки, її значення в житті українського народу. Представлені світлини вишивок за ескізами Т.Шевченка, В.Кричевського, а також приділяється увага сучасній вишивці.
      Ця робота у 2012 році одержала Національну премію ім.Т.Шевченка у номінації «Літературознавство та мистецтвознавство».

     
     Останнім часом виходить у світ нова література, присвячена мистецтву Полтавської області – пам’яткам Полтавщини, пісням, писанкам. Вони особливо цінні для кременчужан. Ці книги також експонуються на виставці. Наприклад, чудово оформлене видання:

Полтавська писанка / [упорядник В.Асадчева]. – Полтава: Оріяна, 2008. – 64 с.
Книга розповідає про відродження та розвиток полтавської писанки, магію її символів, розмаїття барв та технологію традиційного виконання розпису.

           
           Виставка розрахована на широке коло читачів, фахівців, знавців та поціновувачів мистецтва. Сподіваємося, що наша виставка задовольнить найвибагливіший  естетичний смак та зацікавить кременчужан світом мистецтва. Скористайтесь нагодою і завітайте до відділу мистецтв ЦМБ ім.М.Горького. Помилуйтесь накращими виданнями поліграфічного мистецтва України!
Наша адреса: вул.Щорса, б.66/13. Тел.5-64-48. Зупинка "Міськводоканал"


Літвінова І.В.,бібліотекар відділу мистецтв ЦМБ ім.М.Горького


Немає коментарів:

Дописати коментар