Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

пʼятницю, 12 жовтня 2012 р.

Чи потрібна реклама читання?



В Україні книжки не рекламують. Українці потихеньку забувають, що таке книжка.
для 73 відсотків населення читання — не в сфері інтересів, а кожен четвертий українець взагалі не читає.
Та вражають не лише цифри, а й те, щоб змінити цю ситуацію, не задіюється один із найефективніших методів промоції — реклама. Де в Україні можна побачити рекламу конкретної книжки або читання як такого? Чому у нас не задіяний ресурс соціальної і комерційної реклами книги, яку не просувають ні як товаропродукт, ні як носій духовних цінностей?
Та й в Росії стан речей не кращий. За даними однієї з 10-ти провідних світових компаній, що займаються дослідженнями книжкового ринку, головні читачі в світі - це жителі Індії, які витрачають в середньому 10,7 годин на тиждень на читання. Росіяни опинилися на 7-му місті, пропустивши вперед таіландців, китайців, філіпінців, єгиптян та чехів. Хоча середньостатистичний читач витрачає десь 6,5 годин на тиждень  на читання, у довершеності, як кажуть, меж не існує! І доки бібліотечні працівники намагаються рекламувати читання шляхом публікації відомих цитат з книг, книготоргові організації та видавництва розгорнули нестандартну програму читання, яка розрахована на сучасну молодь,  для якої читання позиціонують як модне, стильне явище. Одна з останніх родзинок на російському рекламно-літературному ринку — кампанія “Займайся читанням”. Класики російської літератури виступають у ролі модернових спортивних тренерів.
 «Не здавайся, – мотивує з плаката Лев То лстой, – на 500-й сторінці відкриється друге дихання!». «3 підходи по 7 сторінок щоденно – і результат помітний уже через тиждень», – запевняє Чехов. «Починай із невеликих текстів і поступово збільшуй навантаження», – радить Пушкін. 
Ще одна, на цей раз державна кампанія з підтримки читання, пройшла в Росії під гаслом "Читати не шкідливо, шкідливо не читати". Переможцем став ось цей плакат, хоча, на мій погляд, серед робіт, представлених на конкурс, було чимало достойних претендентів. Ось деякі з них:






І, на самкінець, хотілося  б привести цитату одного з  британських соціологів:  “Країна, яка хоче залишатися на верхівці інтелектуального розвитку, технічного, технологічного, мусить читати. А держава мусить робити все, щоб підтримувати читання”.

Головний бібліотекар сектору бібліотечного маркетингу                     В.Н.Старкова

Немає коментарів:

Дописати коментар