Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

середу, 19 липня 2017 р.

Бунтівний гетьман Іван Мазепа
Книжкова виставка з такою назвою діє в бібліотеці-філії №6 з початку липня. Вона приурочена до 330-ї річниці від часу обрання Івана Мазепи гетьманом Війська Запорізького. А було це в містечку Коломак, на Харківщині, у 1687 році!


З цією виставкою вже ознайомились чимало користувачів нашої бібліотеки: і дорослих, і дітей! Багато школярів вперше від бібліотекарів почули про славного гетьмана Івана Мазепу, князя, воєначальника і суспільно-політичного діяча.
Дорослі ж з цікавістю знайомилися з новою літературою, бо у багатьох з них були полярні, взаємовиключні оцінки про життя і діяльність Мазепи. Та всі вони погоджувалися, що трагічна постать бунтівного гетьмана вимагає до себе об’єктивного ставлення.


Із книг, представлених на виставці, наші користувачі мають можливість більше дізнатись про Івана Мазепу і як будівничого української культури і освіти. За часів, коли він був гетьманом, міста України прикрашались чудовими храмами у стилі бароко.
І хоч гетьманська столиця тоді була у Батурині, та Київ розвивався як церковний і освітній центр України, повноправно виступаючи її духовно-культурною столицею. Наприклад, при Лаврі була відкрита школа іконописців, куди їхали навчатися не лише з України, а й з Сербії та Болгарії.
На виставці представлені і художні, і науково-популярні видання про Івана Мазепу із дуже цікавими фактами, бо ж його життя було як захоплюючий авантюрний роман…

Хочемо поділитися ще однією новиною з життя нашої бібліотеки, пов’язаною з іменем і діяльністю Мазепи. Мова піде про відвідання історико-культурного заповідника у Батурині Чернігівської області,  куди працівники бібліотеки запросили користувачів – та й поїхали у гетьманську столицю!


Дізналися багато нового і про місто Батурин, що було гетьманською резиденцією із 1669 по 1708 рік, а після трагедії було практично знищене. 


Там за вцілілими описами, повністю відновили дерев’яні фортечні укріплення, а на фундаменті зруйнованої відбудовано резиденцію Івана Мазепи. Побували! Побачили! Як чудово все більше дізнаватися про своїх українських героїв!
Тож запрошуємо всіх до кінця липня ознайомитися з виставкою в бібліотеці-філії №6!

Немає коментарів:

Дописати коментар