Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

четвер, 1 червня 2017 р.

«Слово – життя  духовного  основа»

31 травня в стінах відділу мистецтв зібрались друзі бібліотеки – кременчуцькі письменники, зустрічі з якими стали гарною традицією відділу. Хоча у цей день і проводили прем’єру книги одного автора, але видання її є знаменним для всього кременчуцького письменства. Адже стосується вона кременчуцьких літераторів.
Літературне ревю-презентація познайомило всіх із збіркою Федора Олексійовича Чужі «На вітрилах слова».
Представлені у книзі статті належать перу людини, чия творча активність втілюється в різноманітних формах діяльності на ниві вітчизняного літературного мистецтва. Федір Чужа, голова Кременчуцького осередку Національної спілки журналістів України – яскравий професіонал, автор численних публікацій, серед яких твори художньої літератури, літературно-критичні видання. А ще –  активний популяризатор творчості
Кременчуцької спілки літераторів «Славутич». І свідоцтво тому – його невтомна діяльність у справі видання альманахів спілки, презентаціях творів спілчан. І нарешті – вихід з друку його збірки «На вітрилах слова», присвяченій колегам по перу – письменникам Кременчука.
Збірка Федора Чужі «На вітрилах слова» – це публіцистичні статті, що дозволяють сформувати уявлення про новітній стан літератури Кременчука.
Вона включає статті про 32 сучасних письменників Кременчука. Тут і письменники – лауреати премій, і переможці конкурсів, і ті, у кого нагороди ще попереду.
При читанні збірки поступово складається в уяві образ сучасної літератури міста – багатотемний і багатожанровий. 
Немає теми, якої автори не висвітлили би у своїй творчості. Звернення до малої Батьківщини – це домінанта творчості Н.С.Рябенко і О.А.Пилипчук, патріотична і громадянська  насиченість притаманна творам О.Дуки, А.Більки, Л.Димченко, О.Пантелея. Чудові пейзажні мотиви, краса світу – це, безумовно, – Н.Волкова, І.Герасименко, Л.Лаврик, Т.Луценко. Тяжкі події війни в Афганістані і на сході України, Майдану відображені у прозі і поезії І.Моїсєєнка, А.Гаврильченко, І.Овчаренко, Л.Снітко. 
Філософські мотиви наповнюють твори Л.Кирєєвої, Л.Дементьєва, пошуки власного «я»  – у П.Жидкова, О.Міфтахової (Котляр). Водночас кожний письменник торкається у своїй творчості всіх сторін буття. Незважаючи на єдність тем, літератори розкривають їх кожен по-своєму, додаючи у барвистий і пишний літературний потік свій струмок натхнення.
З добрими словами до автора звернулись його колеги по перу Н.Л.Данько, Т.Васильєва, Л.Решетняк. Підняла настрій присутнім гумористична пісня на слова Л.Дементьєва, інсценована самим поетом і його колегою по перу Т.Луценко. Романс «На порозі кохання» на слова Л.Димченко написала викладачка ДМШ № 2 Н.Є.Шишкова і заспівала його, глибоко зворушивши серця слухачів. О.Міфтахова і П.Жидков – представники молодого покоління – читали яскраві поезії, наповнені глибоким змістом, енергією, емоційністю.
Збірка Ф.О.Чужі «На вітрилах слова» - це значне явище у сучасній кременчуцькій публіцистиці. Це безумовно цінний внесок у розвиток літературного краєзнавства, яке досліджується виключно ентузіастами цієї справи. Кожен читач, взявши цю книгу до рук, ясно уявить собі сучасний літературний процес міста з його представниками. Тому книга, тільки вийшовши з друку, стала цінним краєзнавчим джерелом, можливо, єдиним на довгий час, яке широко демонструє нам надбання новітньої літератури Кременчука.
ЦБС для дорослих щиро дякує своєму доброму другові Ф.О.Чужі за подаровані у бібліотеки системи примірники своєї збірки. Тепер їх може прочитати кожен бажаючий у всіх бібліотеках ЦБС.

Шиндіна О.П.,завідуюча відділом мистецтв ЦМБ ім.М.Горького


Немає коментарів:

Дописати коментар