Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

середу, 27 квітня 2016 р.

ЗАХОПЛЕННЯ, ЩО СТАЛО ПОКЛИКАННЯМ

"Портрет скульптора Е.А.Блох".
Художник О.Кокель
Скільки уродженців Кременчука зробили свій гідний внесок у розвиток історії та культури України? Десятки, або сотні... Їх імена стали гордістю нашої держави. А земляки, на жаль, часто не знають їх прізвищ, тим паче - чим відома та чи інша постать. Так сталося і з нашою землячкою - майже забутим скульптором Леонорою Абрамівною Блох, чиє 135-річчя відзначаємо у квітні цього року. Щоб виправити історичну несправедливість і згадати талановиту художницю, відділ мистецтв ЦМБ ім.М.Горького провів арт-галерею "Захоплення, що стало покликанням", присвячену Л.А.Блох.
На арт-галерею завітали студенти Кременчуцького  медичного коледжу, які, без сумніву, уперше почули про нашу землячку. На жаль, велика частина її творчого спадку зникла у вирі часу, і до нас дійшло зовсім небагато робіт скульптора. Деякі її твори, переживши драматичні колізії, збереглись, як це, наприклад, трапилось із бюстом Т.Г.Шевченка, який у Ермітажі збиралися віддати на переплавку, але його врятувала праправнучка Т.Г.Шевченка пані Віра Тимошенко, залишивши за нього в обмін родінні діамантові сережки...

Скульптура Л.Блох на вул Сумській.
Харків
Ця та інші цікаві історії, присвячені творам Леонори Блох, розкрили перед гостями безсумнівний талант та працелюбність нашої талановитої землячки. На жаль, відсутня у відділі мистецтв книга спогадів Л.А.Блох "Як учиві Роден" (видана українською мовою у 1963 р., вона давно стала раритетом), і відомості про неї лише по крихтах можна відшукати у бібліотеці.
Тому зрозуміло, що ім'я Елеонори Блох ще багато років залишиться маловідомим, оскільки її творчість досі не має грунтовного дослідження. І тому бібліотекарі ніколи не забувають розповідати кременчужанам про наших видатних земляків, щоб передати нащадкам хоча б крихти пам'яті про них.


Шиндіна О.П.,завідуюча відділом мистецтв ЦМБ ім.М.Горького

Немає коментарів:

Дописати коментар