Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

четвер, 22 серпня 2013 р.

ДО ДНЯ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА УКРАЇНИ


"Хай знають усі, що ми такі є,
В державі своїй - українці"
В. Кравчук.



   До Дня Державного прапора України 21 серпня в відділі абонементу ЦМБ ім. М.Горького була оформлена книжкова виставка - вітрина та проведений патріотичний урок "Наш стяг - пшениця у степах під золотим склепінням неба".
   Зазвичай, прапори виготовляються відповідно до кольорів герба тієї чи іншої землі чи країни. А голубий і жовтий (золотий) колір здавна традиційні для наших країв. В цих барвах розписані інтер'єри Софіївського та Володимирського соборів, брама та фігури святих, заставки в літописах часто виконані саме у синьо - жовтих барвах. Хати теж часто розмальовували в синій і жовтий колір.
   Слід зазначити, що з точки зору геральдики, знамено і прапор - зовсім нерівнозначні поняття: знамено більш індивідуально, воно може бути символом якогось конкретного утворення чи особи. Стяг (з допомогою якого князь "стягував" до себе підлеглих йому воїнів і селян) символізував владу князя на певній території.
   Прапор же - поняття більш масове, символ державності, який об'єднує і характеризує весь народ.
   Поштовхом для винекнення прапорів як державних символів став розвиток мореплавства, великі географічні відкриття XV -XVI ст.
    Затвердження синьо - жовтого прапору як державного відбулося тільки з проголошенням Української Народної Республіки.
    Незабутній Павло Тичина так описав проголошення УНР:
            Ой що в Софійському заграли дзвони, затремтіли,
            Не білі голуби - ангели в небі полетіли,
            Ой там зібралися під прапори, під сонячні ще й сині.
            Віднині не буде пана у вільній Україні.

         У новітні часи національний синьо - жовтий прапор вперше офіційно замайорів на ратуші міста Стрий 14 березня 1990 року. 24 серпня 1990 за рік до проголошення Акту про незалежність України з ініціативи демократичних сил жовто - синій прапор було піднято в Кременчуці на площі Перемоги.
     Указ про День Державного прапору України був підписаний 23 серпня 2004 року.В цей день ми вшановуємо багатовікову історію українського державотворення.
     (Присутні на заході мали можливість також подивитись відеофільм з історії Державного прапора та прослухати пісню про прапор у виконанні О. Пономарьова.)
 Шпак Т.М.

зав. сектором української книги та народознавства відділу абонементу ЦМБ ім. М.Горького ЦБС для дорослих


Немає коментарів:

Дописати коментар