Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

вівторок, 27 серпня 2013 р.



            22 серпня в літературній вітальні ЦМБ ім.М.Горького відбулася знаменна подія – прем’єра альманаху «Кременчук літературний-2012», в якому опубліковані вибрані твори членів Спілки літераторів Кременчука «Славутич».  



           
         «Нарешті збулося!» -  такими словами привітав усіх присутніх голова Спілки літераторів Б.М.Кулик.  Позаду важкий період збирання коштів на видавництво альманаху, довгі місяці очікування… І ось маємо чудову збірку творів кременчуцьких авторів, серед яких є справжні шедеври. «Душа радіє, що ми виходимо на такі високі літературні обрії!» - щиро тішиться пан Кулик.

                     
Далі виступила заступник ЦБС для дорослих Н.А.Сизон. Вона  зробила наголос на тому, що вже багато троків  бібліотека і «Славутич» йдуть пліч-о-пліч. Всі видання місцевих літераторів дбайливо зберігаються в фондах бібліотек, а на підтвердження своїх слів показала книжку у відреставрованій палітурці. Нею виявився альманах «Славутича» минулих років. Книжку так «зачитали» користувачі бібліотеки, що довелось благеньку паперову обкладинку замінити більш міцною. Це – чи не найкращий доказ того, що кременчужанин не байдужі до творів майстрів слова – своїх земляків.
         На добру пам'ять та з нагоди річниці Незалежності України Наталя Анатоліївна вручила голові Спілки літераторів Лист подяки та букет запашних квітів. 


         А далі відбувалося справжнє дійство – присутні літератори передавали по колу новеньку книжку і зачитували поезії і уривки прози, які увійшли до 8-го випуску альманаху. Звучали рядки з творів кременчуцьких авторів – про рідну мову, Україну, про кохання, про те «як нелегко живеться поету». Всьому знайшлося місце  - і веселому, і сумному, патріотичним творам і ліриці.
          Як непросто народити дитину, так нелегко і видати нині книгу. Звучали подяки спонсорам – ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод», ПАТ «Кредмаш» та депутату Полтавської облради М.І.Данилейку за надання фінансової допомоги. Особливо дякували літератори редакторам альманаху, які не склали руки та, подолавши всі перепони, все ж таки  добилися виходу книги. Кожен виступаючий розповідав про те, що найбільше йому боліло, які проблеми нашого міста і країни зачіпають їх за живе. Але чим може зарадити поет – лише гострим пером та болючим рядком.
         Так, Лідія Лаврик низько вклонилась всім митцям – бо ж «якби не було вас, не було б цього глибинного пласту, який ви розробляли… і як це ганебно для держави – викидати гроші на усілякий непотріб, та не знаходити їх на розвиток культури, на книгу…»



         




Відома далеко за межами Кременчука й Полтавщини поетеса Ольга Пилипчук закликала всіх «Не ведіть рідну мову на плаху!».


       





 Лєв Дементьєв -  представник малочисельного племені поетів-піснярів представив свою нову пісню, присвячену річці Дніпро.


       



Дуже емоційним був виступ першого в Кременчуці лауреата премії ім. Богдана Хмельницького Ігоря Моісеєнка. Як справжній патріот, він запропонував активно діяти. А, вірніше, протидіяти тому занепаду культури і української мови, який відбувається в нашому місті. Його пропозицією було розклеїти в маршрутках крилаті вислови, уривки з творів класиків і сучасних авторів, і, може вже через рік ми не почуємо суржику на вулиці і шансону в транспорті?


       
Всіх присутніх вразили слова знаменитої письменниці Наталі Лапіної. «Над митцями літають ангели! Сьогодні ж  свято, то посміхайтесь!» - закликала вона своїх колег-літераторів. Хочете, щоб молодь читала ваші книжки, напишіть про те, що їм болить, що буде їм цікаво. Пишіть так, щоб хотілося вивчити напам’ять! Слава Богу, що є бібліотеки, які можуть це зберегти!

        
Привітала літераторів зі славною подією і голова спілки «Просвіта»  пані Марія Усцова. Вона запросила усіх присутніх на парад вишиванок, який відбудеться на День Незалежності України.


       






А наприкінці учасників заходу порадував і добре розсмішив Валерій Голуб – талановитий майстер пародій.
Всім присутнім нетерпілося погортати сторінки нового альманаху.  Після закінчення презентації   голова Спілки літераторів Б.М.Кулик дарував кожному  свіженький  екземпляр книги.  І, як завжди, бібліотеці теж вручив кілька примірників. 

Немає коментарів:

Дописати коментар